Hlavní obsah

Slušný a zdvořilý, s temnou minulostí. Portrét vraha z Londýna

Jak probíhal londýnský útok - chronologicky popisujeme dílčí události incidentu.

 

Reklama

Policie postupně odtajňuje detaily o londýnském útočníkovi. Do vazby vzala osm lidí.

Článek

Britská policie pokračuje v pátrání po stopách atentátníka, který ve středu v centru Londýna usmrtil celkem tři osoby. Další člověk zemřel ve čtvrtek večer v nemocnici.

Člen protiteroristického útvaru Scotland Yardu Mark Rowley uvedl, že čtvrteční časně ranní razie v Birminghamu nebyla poslední. Momentálně je v souvislosti s případem ve vazbě celkem osm lidí. Jedna žena byla propuštěna na kauci.

Policie dosud prohledala 16 různých míst. V pátrání pokračuje i v pátek. Dosud zabavila 2700 různých předmětů a shromáždila na 3500 svědeckých výpovědí.

Co víme o atentátníkovi?

Jméno: Khalid Masood - policie s identifikací atentátníka dlouho otálela.

Původní jméno: Adrian Russell Ajao - Rowley prozradil, že atentátník si jméno v minulosti změnil. A vyzval Brity, kteří ho znali, aby se přihlásili policii a pomohli tak s vyšetřováním.

Věk: 52 let - narodil se na první vánoční svátek 1964.

Místo narození: Kent, jihovýchodní Anglie - atentátník nebyl přistěhovalcem, jak někteří zpočátku spekulovali. Byl rodilý Brit.

Povolání: učitel - v roce 2005 odjel vyučovat angličtinu do Saúdské Arábie. Po čtyřech letech se vrátil do Británie a ve městě Luton nedaleko Londýna pokračoval v kantorské profesi.

Vyznání: islám - k islámskému náboženství atentátník konvertoval.

Kriminální minulost: bohatý trestní rejstřík - Masood se v minulosti dostal opakovaně do hledáčku policie. Řešila s ním nejrůznější výtržnosti a násilí.

Britský politik, který se snaží oživit zraněného policistu, je za hrdinu.

Masood si pronajal větší šedý vůž značky Hyundai ve městě Brighton. Tam vedla první mimolondýnská cesta vyšetřovatelů. Právě v Brightonu žije početná muslimská menšina. Policisté odtamtud v souvislosti s vyšetřováním odvedli několik lidí.

Byl slušný, zdvořilý, uhlazený. Pak šel vraždit

Noc před útokem Masood strávil v hotelu v Brightonu. Setkal se tam s ním obchodník Michael Petersen, kterého cituje britský server SkyNews: „Je šokující představa, že můžete stát vedle někoho naprosto normálního - uhlazeného, slušného a zdvořilého a přitom je ten chlápek na cestě spáchat masovou vraždu."

Petersen popsal, že útočník byl zhruba stejné výšky jako on. Měl bílé zuby a usmíval se. „V jeho chování nebylo nic, co by mě přimělo si myslet, že je na cestě spáchat něco tak krutého," doplnil Petersen.

Khalid Masood připravil po dvanácti letech nejvážnější teroristický útok na území Velké Británie. Ve středu odpoledne projížděl autem vysokou rychlostí skrz centrum Londýna. Na rušném mostě srazil několik lidí. Svou cestu ukončil krátce za mostem - narazil do plotu areálu britského parlamentu.

Podrobnosti o útoku a jeho následcích shrnujeme ve videu nahoře nad článkem.

Reklama

Doporučované