Hlavní obsah

Šmehlík mi řekl, že na nočním jednání nebyl, věřím mu, říká šéf VZP Kabátek

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Šéf VZP Zdeněk Kabátek.

Reklama

Šéf největší tuzemské pojišťovny označil noční schůzku odcházejícího ministra Romana Prymuly s Jaroslavem Faltýnkem za chaotickou.

Článek

Vyřešení otázky, kdo obsadí významný post v Česku – pozici šéfa Všeobecné zdravotní pojišťovny, která disponuje na příští rok rozpočtem přes 200 miliard korun – se odložilo na začátek listopadu.

Současného ředitele Zdeňka Kabátka by chtěl podle informací médií vystřídat jeho dosavadní náměstek David Šmehlík, který se podle zjištění Seznam Zpráv zasadil o navýšení plateb soukromé klinice Iscare z fondu Hartenberg ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

Téma klíčové volby mělo být podle informací Seznam Zpráv jedním z témat noční schůzky končícího ministra zdravotnictví Romana Prymuly s předsedou poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem, kde byl i šéf ostravské nemocnice Jiří Havrlant a podle České televize měl být na jednání i Šmehlík, ten to však popřel.

Kabátek schůzku, která se měla točit kolem jeho osoby, nechtěl komentovat. „K té schůzce nemám konkrétní informace a ty spekulace považuji za absurdní. Ta situace na mě působí dost chaoticky, tak bych to označil,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Na pondělním jednání podle několika členů správní rady padlo zatím jenom vaše jméno, tedy že jste zatím jediným kandidátem na šéfa VZP. Proč byste případně ve funkci chtěl setrvat i nadále?

Včera se pouze upřesňovaly informace k tomu, jaké jsou nezbytné podmínky k volbě z pohledu zákona jednacího řádu volby ředitele. Jinak se nejednalo o ničem. To, jestli jsem navržený kandidát, nechci komentovat.

Ale jak jsem již řekl na několik dotazů, v krizi se z boje neutíká a VZP se s tou celou mimořádnou situací kolem šíření nemoci covid-19 vyrovnává dobře a důstojně a máme na čem stavět i z předchozích let. Já prostě znovu říkám, že pokud bych měl být ve své roli i nadále, tak to přijmu.

Na schůzce ministra Romana Prymuly a Jaroslava Faltýnka se měl mimo jiné řešit další kandidát na post ředitele pojišťovny. Co o tom víte vy?

K té schůzce nemám konkrétní informace a ty spekulace považuji za absurdní. Ta situace na mě působí dost chaoticky, tak bych to označil.

Podle České televize se měl jednání účastnit náměstek pojišťovny David Šmehlík. Jednal jste s ním o tom osobně, zda tam byl, či nikoliv?

Pan náměstek vydal tiskové prohlášení a včera, když jsme měli pracovní jednání, mě ubezpečil, že to tiskové prohlášení je korektní a pravdivé, a já nemám důvod pochybovat. Nejsem člověk, který by se zabýval spekulacemi.

Jednání se účastnil také Jiří Havrlant, šéf ostravské nemocnice, který se skloňuje také jako možný kandidát na post šéfa pojišťovny.

Znovu opakuji, že ty spekulace jsou absurdní. Nebyl jsem tam, takže k tomu nemám co říct.

Pan Faltýnek vás konkrétně nijak nekontaktoval?

Ne, já jsem pana Faltýnka viděl naposledy ve Sněmovně, ale to je historie. O ničem v souvislosti s touto schůzkou jsem s ním nejednal.

Nevnímáte to tedy tak, že se lidé z hnutí ANO snaží najít kandidáta, který by měl u správní rady většinu?

Zaprvé o tom rozhoduje správní rada, není to na hnutí ANO. A já jsem povinen respektovat rozhodnutí rady, takže se k tomu nechci více vyjadřovat.

Na konci srpna se mělo na poslední chvíli jednat o tom, aby byl nový šéf zvolen na základě výběrového řízení. To jste vnímal jak?

Já jsem profesionální manažer a k těmto věcem se nevyjadřuji. Dokud mám smlouvu, tak tu pojišťovnu chci řídit co nejlépe a rozhodnutí je ze zákona na správní radě.

Premiér vás po vašem znovuzvolení v roce 2016 označil za představitele éry korupcí a úplatků. Necítil jste tedy z jeho strany nějaký tlak? Jak spolu dokážete vycházet?

S premiérem mám naprosto korektní vztah. I s panem Šmehlíkem. S Andrejem Babišem se potkávám na různých akcích a nemáme spolu problém. Žádné tlaky na mou osobu jsem z ničí strany nepocítil a navíc jsem o kandidatuře s nikým oficiálně nemluvil. S nikým jsem to také nediskutoval.

Byl jste spojován například s exnáměstkem ministra zdravotnictví Markem Šnajdrem, který je premiérem označován jako „kmotr českého zdravotnictví“. Jaký spolu máte vztah nyní?

Máme spolu naprosto korektní vztahy, byl to můj nadřízený, pak byl členem správní rady a poté, co odešel, žádná spolupráce neprobíhá. Ani nemůže, protože tady není důvod. Úplně na začátku svého mandátu jsem řekl, že chci prokázat, že pojišťovna bude řízena velmi transparentně, a odstřelíme jakékoliv kauzy, které jsou s ní spojovány. A spekulace o tom, kdo mě může nebo nemůže ovlivňovat, jsou mylné, já jsem se nikdy nikým ovlivňovat nenechal a myslím, že ty výsledky pojišťovny za posledních osm let to dokazují.

Takže se s ním nevídáte, nemáte společné schůzky?

Ne, nemáme. Nikdy jsem k němu neměl žádný jiný vztah než pracovní a kolegiální. Pan náměstek se ke mně vždy choval slušně. A já jsem vychován tak, že když se ke mně někdo chová slušně, tak mu to oplácím stejnou měrou.

Marek Šnajdr

Má dodnes pověst vlivné postavy českého zdravotnictví s vazbami na pojišťovnu VZP. Exposlanec za ODS působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP. Trestně stíhán byl v roce 2013 v případu takzvaných poslaneckých trafik.

Vyšetřován byl dokonce ve vazbě, ale případ se nakonec k soudu ani nedostal a exposlance musel stát odškodnit. Později se z politiky stáhl a soustředil se již jen na poradenskou činnost.

V současné době je Marek Šnajdr obviněn kvůli nákupu lineárních urychlovačů pro Fakultní nemocnici Bulovka za 160 milionů korun. Podle obvinění bylo v této zakázce připraveno až deset milionů korun na korupci. Marku Šnajdrovi však vyšetřovatelé připisují v obvinění přijetí úplatku ve výši minimálně 50 tisíc korun. Šnajdr obvinění odmítá.

Reklama

Doporučované