Hlavní obsah

Smrt na Taxisu? Stejné riziko, jako když jedete v autě po dálnici, říká správce dráhy na Velké pardubické

Slavný Taxisův příkop letos nezdolali čtyři koně. Vicody ze stáje Lokotrans na něm přišel o život. Podívejte se na video o této překážce.Video: Jakub Burian, Seznam Zprávy

 

Reklama

I přesto, že se experti před nedělním dostihem 128. Velké pardubické shodovali, že slavná překážka už není takovou hrozbou, skončili na ni svoji pouť závodem čtyři koně. Devítiletý Vicody ze stáje Lokotrans si při pádu zlomil levou přední nohu. Museli jej utratit.

Článek

„Chyba se samozřejmě stát může, ale ta se může stát i na jiných překážkách. Je to pořád čtvrtá překážka dostihu a koně zde mají ještě dost sil. Taxis už není takovou hrozbou,“ říkal před dostihem jeho loňský vítěz Jan Kratochvíl. V letošním ročníku udělali chybu hned čtyři koně. Na Taxisově příkopu v neděli ztroskotali Ter Mill, Templář, Universe of Gracie a také tragicky Vicody.

Pro Josefa Bartoše šlo už o druhý pád na Taxisu, který skončil pro jeho koně fatálně. Před čtyřmi lety nepřežila pád jím sedlaná Zulejka. Nešťastnou bilanci letošního dostihu ovlivnila z velké části zřejmě také trať, která byla po teplých a suchých týdnech nezvykle tvrdá a rychlá.

„Dráha nebyla tak měkká, ale to se občas zkrátka stane. Těžko říct, čí to byla chyba, protože Josef Bartoš je v současnosti jedním z nejlepších českých žokejů. Vždy, když je rychlejší dráha, tak se stává i daleko víc chyb,“ říká správce dráhy pardubického závodiště Jiří Janda. Podle disciplinární komise ale k pádům nedošlo kvůli cizímu zavinění.

Poslední úpravy čtvrté překážky Velké pardubické proběhly po zásahu ochránců zvířat v roce 1992, kdy došlo ke značnému zmírnění jejích parametrů. „Teď se určitě o žádné změně neuvažuje, protože pak už by to nebyl Taxis. Tato překážka je raritou a má obrovskou historii, proto se skáče pouze jednou ročně,“ vysvětluje Janda.

Že by šlo ale o zbytečné riziko, odmítá. „Riziko je vyjít v Praze na ulici nebo sednout do auta a jet po dálnici. U Velké pardubické je zkrátka tenhle risk v podobě Taxisova příkopu. Neviděl bych to tak kriticky,“ doplňuje Jiří Janda.

Velkou pardubickou vyhrál při své premiéře sedmiletý hnědák Tzigane Du Berlais v sedle s Janem Faltejskem, pro kterého to byl už pátý triumf v legendárním dostihu. Za celým závodem však zůstává pachuť z úmrtí koně Vicodyho, kterého trénoval Stanislav Popelka.

„Žijeme ve zvrácené době, kdy společnost nechává spát a umírat lidi pod mostem a psům staví vyhřívané útulky. Samozřejmě, že je zde vyšší riziko zranění než v rovinových dostizích. Žádné dostihy se finančně nevyplatí, a pokud se budeme bavit o dostizích obecně, tak to vždy byla, je a bude zábava pro bohaté lidi,“ dodává Jiří Janda, který se stará o přípravu dráhy Velké pardubické.

Reklama

Související témata:

Doporučované