Hlavní obsah

Sněmovna vyloučila Okamurova asistenta z nominací do Rady České televize

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Okamurův poslanecký asistent Jaroslav Novák byl vyloučen z nominací do Rady ČT.

Reklama

Právníci Sněmovny v pondělí potvrdili, že Jaroslav Novák nesplnil podmínky pro nominace.

Článek

Poslanecký asistent místopředsedy Sněmovny Tomia Okamury Jaroslav Novák byl vyloučen ze seznamu lidí, kteří se ucházejí o místo v Radě České televize.

Společně s ním nebude k veřejnému slyšení, jež se bude konat příští týden, pozván ani další nominant Milan Mostýn. Oba nominoval do Rady České televize Nadační fond Projekt Nevina, v jehož správní radě Novák i Mostýn zasedají.

Volební výbor podle informací Seznam Zpráv čekal na stanovisko právníků Poslanecké sněmovny. A ti potvrdili, že Novák i Mostýn nesplnili podmínky nominace.

„Kandidáti budou vyřazeni. Už o tom vědí. Jejich Nadační fond Projekt Nevina byl zapsán do rejstříku subjektů 21. ledna. Nominace ale bylo možné podat do půlnoci 20. ledna,“ řekl pro Seznam Zprávy tajemník volebního výboru Michal Marčík. „Takže nesplnili tu formální povinnost a ani jednu nominaci jsme nemohli přijmout,“ doplnil.

„Ze Sněmovny mě už informovali,“ řekl Seznam Zprávám Milan Mostýn, komentovat verdikt volebního výboru však nechtěl s tím, že si musí důvody ověřit.

Z vyjádření Jaroslava Nováka je pak patrné, že důvody svého vyřazení akceptuje. „Volebnímu výboru nelze nic vyčítat,“ napsal v odpovědi Seznam Zprávám. „Samozřejmě nebyl problém mít desítky dalších navrhovatelů,“ uvedl. „Je to ovšem škoda, protože odpor a pozornost, které moje kandidatura vyprovokovala mezi Piráty a vybranými médii, ukazovaly, že jsem mířil správným směrem,“ dodal.

Veřejné slyšení se příští týden nebude týkat ani Ivo Mrázka, ale to má jiný důvod.

Mrázka totiž nominoval Český klub zlatokopů, avšak jeho předseda Bohumil Toms jeho kandidaturu stáhl.

„Je to interní záležitost našeho klubu. Dneska jsem poslal oficiální dopis panu Berkovcovi, předsedovi volebního výboru. A tím to považuji za uzavřené,“ uvedl Toms.

Poslanec a člen volebního výboru Tomáš Martínek (Piráti) však pro Seznam Zprávy uvedl, že důvodem stažení Mrázkovy nominace je to, že ji za Český klub zlatokopů dal jeho místopředseda Tom Possum a předseda Toms o tom prý nevěděl.

Na uvolněná místa v Radě České televize se hlásí na 90 lidí.

Je mezi nimi třeba bývalý šéf TV Barrandov a zpravodajství ČT Roman Bradáč, moderátor Luboš Xaver Veselý, podnikatel Martin Hausenblas, bývalý hokejista Jiří Šlégr nebo ekonom Vladimír Pikora.

Veřejné slyšení se bude konat 4. až 6. února. „Každý bude mít 15 minut, část na prezentaci a část na otázky. Tam by se měli všichni představit,“ popsal poslanec Martínek.

Následně volební výbor zúží počet kandidátů, aby na jedno volné místo připadali vždy tři uchazeči. V závěrečné sněmovní volbě se tak v březnu utká osmnáct lidí o šest míst v Radě ČT.

Reklama

Doporučované