Hlavní obsah

Sobotka: Bez vyznamenání Bradymu to bude „festival hradní malosti a rozhádanosti"

Premiér Sobotka pokáral prezidenta Zemana.

Reklama

Babiš navíc přiznal, že Zeman ministra kultury žádal, aby se s dalajlamou nesetkával, Petr Gazdík proto organizuje alternativní oslavu svátku na Staroměstském náměstí.

Článek

Premiér Bohuslav Sobotka si myslí, že jestli prezident Zeman neudělí strýci ministra kultury Bradymu státní vyznamenání, bude z oslavy vzniku Československa „festival hradní malosti a rozhádanosti".

Ministr financí Andrej Babiš navíc řekl, že se Miloš Zeman přiznal k tomu, že ministrovi kultury Danielu Hermanovi říkal, aby se s dalajlamou nesetkával. Prezident prý ale popřel, že by věc spojil s oceněním strýce Hermana - Jiřího Bradyho. Babiš to dnes řekl novinářům po schůzce s prezidentem na zámku v Lánech.

Hnutí ANO se podle něj poradí, jak bude postupovat ve věci ocenění Bradyho. Pokud mu Hrad vyznamenání slíbil, jeho neudělení by bylo podle Babiše nepřijatelné.

Kvůli těmto okolnostem se rozhodl uspořádat vlastní oslavu k vzniku Československa Petr Gazdík. Konat se bude na Staroměstském náměstí a účast mu slíbil právě ministr kultury Daniel Herman, ministr zemědělství Marian Jurečka, kandidát na prezidenta Michal Horáček a několik rektorů vysokých škol. Gazdík věří, že se sejde dost lidí, aby slušně oslavili tento svátek.

Reklama

Doporučované