Hlavní obsah

Expremiér Sobotka odvrátil žalobu. Bývalý ředitel obchodní inspekce chtěl omluvu, ale neuspěl

Bývalého premiéra žaloval někdejší ředitel obchodní inspekce za výroky, které o něm Bohuslav Sobotka řekl při interpelaci ve Sněmovně.

Reklama

Článek

Bývalý premiér Bohuslav Sobotka vyhrál soudní spor s bývalým ředitelem České obchodní inspekce (ČOI) Jiřím Pěkným.

Ten se u Obvodního soudu pro Prahu 1 domáhal žalobou omluvy za výroky, které o něm bývalý premiér pronesl při odpovědi na sněmovní interpelaci.

Video: Premiér způsobil, že jsem nemohl najít práci, řekl žalobce

Poslední soud s Bohuslavem Sobotkou.Video: Hanuš Hanslík

V soudním sporu obou mužů jde o případ úvěrových společností, který Pěkný jako šéf ČOI otevřel před skoro čtyřmi lety.

Úvěrové společnosti podle něho špatně počítaly RPSN, tedy údaj ukazující cenu úvěru a informující klienty, kolik peněz za úvěr zaplatí. Jenže společnosti podle Pěkného do údaje nezapočítávaly všechny poplatky. A Česká obchodní inspekce podle něho ve věci nepostupovala jednotně. Některé firmy trestala, jiné nikoliv.

Premiéra Sobotku tehdy kvůli aféře interpelovala poslankyně Miroslava Němcová a Sobotka odpověděl. Bývalý ředitel inspekce tvrdí, že právě Sobotkova odpověď na interpelaci mu zkomplikovala život.

Premiér v odpovědi totiž mimo jiné napsal, že jsou Pěkného tvrzení neopodstatněná a že Česká obchodní inspekce v této problematice postupuje jednotně.

„Já jsem předložil všechny důkazy,“ řekl u soudu o svém tehdejším postupu Jiří Pěkný. „A když jsem pak šel žádat o zaměstnání, řekli mi: Ty nejsi žádný odborník. Podívej, co o tobě řekl předseda vlády,“ vysvětloval, jak mu premiérova odpověď uškodila.

Pěkný totiž o místo v České obchodní inspekci přišel a tři roky prý nemohl najít jinou práci. Přitom mu nakonec daly za pravdu evropské instituce i úvěrové společnosti.

Sobotka se z účasti na soudním jednání kvůli poslednímu zasedání své vlády omluvil. Premiérův advokát spor pro média komentovat nechtěl. V soudní síni ale prohlásil, že žalobu pokládá za nedůvodnou.

Reklama

Doporučované