Hlavní obsah

Co se stalo na Hradě? Sobotka přinesl Mládkovu demisi, ale pak překvapil s novým ministrem

Premiér Sobotka po jednání s prezidentem o ministrovi průmyslu.

 

Reklama

Premiér Bohuslav Sobotka oznámil prezidentu Miloši Zemanovi, koho chce mít ve vládním křesle po odvolaném ministrovi průmyslu Janu Mládkovi: prozatím sám sebe. Sledovali jsme živě z Hradu Sobotkovo vyjádření po setkání s Milošem Zemanem.

Článek

Premiér předal prezidentovi demisi ministra průmyslu Jana Mládka. Prezident ji podle Sobotkových slov přijal.

Další krok byl ale překvapivý. Premiér totiž oznámil, že Ministerstvo průmyslu povede sám, nejméně do sjezdu ČSSD, po němž by chtěl vybrat nového ministra.

Zda je za jeho krokem promyšlený plán, nebo se prostě jen s prezidentem nedohodl na zvoleném kandidátovi, není známo.

Zhruba dvacet minut předtím, než Sobotka vystoupil před kamery (podívejte se ve videu nahoře) se se svým mluvčím domlouval, jak vlastně interpretovat setkání s prezidentem na veřejnosti. Velmi živě přitom oba gestikulovali.

Podle informací Seznam Zprávy z premiérova okolí ale Sobotka o možnosti, že převezme ministerstvo sám, uvažoval už ve středu, den před schůzkou s Milošem Zemanem.

Skutečné důvody, proč Mládek padl, jsme přinesli v odpoledním studiu Seznam Zprávy, pusťte si ho zde:

Co vedlo k pádu Jana Mládka: Zákulisí vládní rošády.

Ještě před setkáním premiéra a prezidenta se jako o nástupcích Jana Mládka spekulovalo o tajemníkovi pro evropské záležitosti Tomáši Prouzovi, o současném náměstku ministra průmyslu Jiřím Havlíčkovi, ale třeba také o někdejším ministrovi průmyslu, dnešním poslanci ČSSD Milanu Urbanovi.

Reklama

Doporučované