Hlavní obsah

Solární energetika chytá druhý dech. Na panely je znovu možné čerpat dotace. Kdy se jejich instalace vyplatí?

Solární panely chytají druhý dech. Kdy máte šanci na dotaci a kdy se vám vyplatí?Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Nové dotační programy způsobily, že Češi začínají po několika letech investičního útlumu znovu objevovat solární energetiku. Podporu dnes mohou na rozdíl od minulosti získat jen střešní instalace. Návratnost do panelů může být ovšem velmi dlouhá.

Článek

Na střešní solární panely je dnes možné získat dotace hned z několika dotačních programů tří ministerstev. A řada investorů na to slyší.

Situace je ale odlišná od let 2009 a 2010, kdy stát investorům do solárů poskytoval garanci zisků a zaručil jim pevné výkupní ceny elektřiny na 20 let dopředu. Příspěvek je dnes možné získat jen na samotné pořízení střešních panelů.

Ty se ale vyplatí jen tomu, kdo si dokáže poradit s přebytky elektřiny ze solárních panelů. Což nebývá jednoduché. Když budete nespotřebovanou elektřinu vracet do rozvodné sítě, může to být tak nevýhodné, že se vám solární elektrárna na střeše nezaplatí ani do konce její životnosti.

Individuální investoři a majitelé bytových domů mohou získat podporu především z programu Nová zelená úsporám Ministerstva pro životní prostředí. Na zateplování, úsporné technologie a obnovitelné zdroje energie je připraveno 19 miliard korun. Žadatelé se zatím ucházejí o necelých osm miliard, z toho 197,8 milionu chtějí na solární systémy.

Ministerstvo pro životní prostředí dotuje také energeticky úsporné technologie na veřejných budovách. V rámci operačního programu Životní prostředí nabízí na solární střešní instalace úřadům, divadlům, školám či nemocnicím přes 13 miliard.

Firmy zase mohou získat dotace na soláry z Ministerstva průmyslu a obchodu, jež na to ve dvou výzvách operačního programu Podnikání pro inovace a konkurenceschopnost vyčlenilo čtyři miliardy. Podmínkou je ovšem výroba pro vlastní spotřebu. Většina peněz je stále k dispozici, investoři z tohoto balíku zatím požádali jen o 615,7 milionu.

A konečně, za určitých podmínek lze na fotovoltaiku čerpat mimo Prahu dotace také z Integrovaného regionálního operačního programu Ministerstva pro místní rozvoj, který má k dispozici na energetické úspory v bytových domech 9,5 miliardy korun.

Ani s podporou a při klesající ceně se solární panely zatím zdaleka ne vždy vyplatí. Rozhodující totiž je, zda má jejich majitel kam ukládat elektřinu, kterou za intenzivního slunečního svitu nestihne spotřebovat. Dodávat přebytky do rozvodné sítě je obvykle ztrátové, a tak je třeba hledat cesty, jak elektřinu skladovat či maximálně využívat pro vlastní potřebu.

Právě to je téma nového dílu pořadu Peníze, nebo život. Zuzana Kubátová v něm mapuje nejen státní podporu úsporných technologií, ale zkoumá i jejich návratnost. Popíše cesty, jak se k návratnosti za současných podmínek propracovat. A upozorní na úskalí, jež mohou dotace i investice do moderních úsporných technologií skrývat.

Nový díl ekonomického magazínu Seznamu sledujte ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované