Hlavní obsah

Sonda OSIRIS-REx nalezla stopy vody na planetce Bennu

Stopy vody sonda nalezla spektrometrovým měřením během fáze přibližování se k asteroidu.Video: NASA

 

Reklama

Americká sonda OSIRIS-REx nalezla na planetce Bennu stopy vody. Na cestu vyrazila v září 2016, na planetku tedy dorazila po více než dvou letech. Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zjištění zveřejnil na svém webu.

Článek

Zjištění sonda učinila spektrometrovým měřením během fáze přibližování se k asteroidu. Přístroje ukázaly, že na Bennu jsou přítomny molekuly obsahující atomy kyslíku a vodíku v podobě hydroxylů, což jsou skupiny jednoho atomu vodíku s jedním atomem kyslíku.

Vědci se domnívají, že tyto hydroxylové skupiny jsou přítomny ve vodonosných jílových minerálech, což znamená, že Bennu kdysi byla v kontaktu s vodou. Planetka je sama o sobě příliš malá, aby mohla hostit vodu, takže odborníci předpokládají, že voda byla na mateřském tělese, ze kterého Bennu pochází.

„Přítomnost hydratovaných minerálů na asteroidu potvrzuje, že Bennu, pozůstatek raného formování sluneční soustavy, je pro OSIRIS-REx vynikajícím vzorkem," prohlásila Amy Simonová, která pracuje v týmu obsluhující spektrometr OVIRIS. OVIRIS, který pracuje ve viditelném a infračerveném spektru, je jedním ze tří spektrometrů na palubě sondy.

Aparát je také vybaven kamerovými systémy, laserovým výškoměrem a mechanismem pro odběr vzorků z povrchu. Odběr vzorků bude vrcholem mise, kdy se sonda v červenci 2020 k planetce těsně přiblíží a pomocí sběrné hubice se asi na pět sekund přisaje k povrchu. Odebraný materiál OSIRIS-REx dopraví zpět na Zemi, přistání je plánováno na září 2023.

Vědci mají o materiál z Bennu velký zájem, neboť jim umožní zjistit, jaké chemické látky a horniny planetka obsahuje. Podobná vesmírná tělesa v dávné minulosti totiž s sebou při dopadu na Zemi přinesla organický materiál, který je nutný pro vznik života.

Reklama

Související témata:

Doporučované