Hlavní obsah

Soud čeká týden s odposlechy. Pak rozhodne, zda obvinění okradli Evropskou unii

Do Hradce Králové se vrátil případ pokusu o vyvedení evropských dotací při rekonstrukci hotelu Bohemia. Státní zástupce si vyžádal puštění odposlechů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Krajskému soudu v Hradci Králové se vrátil k projednání čtyři roky starý případ pokusu o dotační podvod z Chrudimi. Obviněno bylo 11 lidí a tři firmy, kteří se měli chtít obohatit na rekonstrukci hotelu Bohemia v Chrudimi tím, že při rekonstrukci dodají jiné práce a materiály, než jaké byly v projektu. Podle původní obžaloby se měli pokusit neprávem odčerpat minimálně devět milionů korun z více než čtyřicetimilionové dotace získané na rekonstrukci hotelu.

Článek

Sedm obžalovaných z 11 hradecký krajský soud loni v květnu odsoudil k podmíněným trestům, dvě firmy ze tří pak dostaly povinnost zaplatit 300 tisíc korun. Proti výši trestu se ohradili jak někteří obžalovaní, tak také státní zástupce. Jednotlivcům totiž za podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie hrozilo až osm let vězení.

Vrchní soud proto rozsudek zrušil a vše vrátil zpět k projednání do Hradce Králové. Státní zástupce Adam Borgula nyní navrhl přehrání několika odposlechů telefonátů, na něž měli v té době policisté povolení. „Soud z důvodu nadbytečnosti neprovedl odposlechy, které byly provedeny v souladu se zákonem v dané věci. Tuto věc jsem namítal v rámci svého odvolání a mimo jiné v této věci i odvolací instance seznala, že je na místě tyto odposlechy předvést,“ uvedl Borgula. Někteří právní zástupci jejich pořízení označili za nezákonné. Odposlechy by se v soudní síni měly přehrávat až do pátku.

Hotel Bohemia v širším centru Chrudimi získal v roce 2012 evropskou dotaci na projekt „rozšíření kapacit a zkvalitnění služeb“. Celá rekonstrukce měla stát 74 milionů korun, dotace měla pokrýt 43 milionů. Obžaloba viní obžalované, že z dotace chtěli minimálně devět milionů korun odčerpat.

Podle sedmistránkové obžaloby například rozhodli, že zruší realizaci plánovaných trubkových mikropilotů, což by znamenalo velkou úsporu. Doklad o provedení mikropilotáže měli obžalovaní několikrát provést pomocí fingované fotodokumentace.

Dalším zásahem měla být i změna provedení ocelové konstrukce náhradním a levnějším materiálem, což však soud loni neseznal jako trestný čin. I proto byly tresty mírnější, než původně navrhovaných osm let vězení. „Ta škoda, která tady hrozila, dosahovala částky 920 000 korun, proto soud zvolil mírné výchovné tresty na samé spodní hranici,“ uvedl tehdy pro ČTK předseda senátu Petr Mráka a zároveň dodal, že musel každého jednotlivého obviněného posuzovat zvlášť, neboť nešlo o organizovanou skupinu.

Hotel Bohemia začala rekonstruovat firma Homa holding, které patřil. Kromě rekonstrukce slíbila i vybudování podzemního parkoviště na městských pozemcích před hotelem. Rekonstrukci v roce 2013 zastavilo policejní vyšetřování, od té doby zůstává objekt uvnitř rozestavěný. Prostranství před hotelem, které patří městu, a kde měla vyrůst garáž, už zarostlo trávníkem a v nejbližších měsících nevypadá, že by se v jeho stavbě pokračovalo.

Reklama

Doporučované