Hlavní obsah

Soud nařídil Navalnému smazat film o majetku premiéra Medveděva. Vidělo ho 20 milionů lidí

Navalnyj musí stáhnout z internetu video o Medveděvovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Opozičník Navalnyj se proti verdiktu hodlá odvolat. Film podle soudu poškozuje dobré jméno ruského premiéra i podnikatele a miliardáře Ališera Usmanova, který měl Medveděva podle Navalného podplácet.

Článek

Lídr ruské opozice Alexej Navalnyj musí smazat film zveřejněný na internetu, ve kterém obvinil ruského premiéra Dmitrije Medveděva ze zneužití úřadu a z obohacování se na úkor státu. Podle serveru ruské redakce BBC o tom dnes rozhodl moskevský soud. Soudkyně tak vyhověla žalobě ruského podnikatele a miliardáře Ališera Usmanova, který obvinil Navalného z pomluvy a poškození dobrého jména. Navalnyj oznámil, že se proti rozhodnutí soudu odvolá.

Navalnyj odhalil luxusní sídlo premiéra Medveděva, u Rusů ztrácí premiér popularitu.Video: Seznam Zprávy

Usmanov podle Navalného filmu de facto podplatil premiéra Medveděva, když fondu Socgozprojekt „daroval" dům s pozemkem o rozloze čtyř hektarů v prominentní Moskevské oblasti. Šéfem dozorčí rady fondu je totiž Medveděvův spolužák Ilja Jelisejev. Podle Usmanova se však jednalo o smluvenou výměnu nemovitostí.

Soud uložil Navalnému do deseti dnů kromě filmu o premiérovi smazat i videa, ve kterých označil Usmanova za kriminálníka a obvinil ho z uplácení prvního místopředsedy ruské vlády Igora Šuvalova a z neplacení daní v Rusku, ale i ve Švýcarsku. Usmanov navíc podle lídra opozice cenzuruje vydání listu Kommersant, který vlastní.

Navalnyj už oznámil, že se proti rozsudku odvolá. „Soud mi nařídil odstranit film o Medveděvovi. To je naprosto vyloučené!" napsal na svém Twitteru.

Opoziční lídr během procesu požadoval vyslechnout premiéra Medveděva, místopředsedu vlády Šuvalova a šéfa fondu Socgozprojekt jako svědky. Soudkyně však jeho žádosti nevyhověla. Podle Navalného mu tak neumožnila dokázat pravdivost zveřejněných informací.

Film o Medveděvovi už na internetu zhlédlo přes 20 milionů diváků. Po jeho zveřejnění se v březnu konaly v desítkách měst po celém Rusku demonstrace proti korupci. V Moskvě se protestů podle nestátních médií zúčastnilo několik desítek tisíc lidí, policie zadržela přes 1000 z nich.

Reklama

Doporučované