Hlavní obsah

Soud o dotace pro Agrofert počká. Schillerová se bojí zastavení peněz z EU

Foto: vláda.cz

Ministryně financí Alena Schillerová chce ještě zvážit další možnosti.

Reklama

S plánem, jak dostat spor o Babišův střet zájmů před soud, přišel náměstek ministra zahraničí Smolek. Ministerstvo financí by schválně požádalo o proplacení dotace, aby mohlo následně zažalovat odmítavé stanovisko Evropské komise.

Článek

Ministerstvo financí se zatím neodhodlá k účelovému kroku, který by přenesl spor o střet zájmů premiéra Andreje Babiše před evropský soud. Ve hře jsou obavy, aby si tím Česko nevykoledovalo úplné zastavení fondů.

Náměstek ministra zahraničí a vládní zmocněnec před Soudním dvorem EU Martin Smolek přišel tento týden s návrhem, aby Česko naschvál požádalo Evropskou komisi o uvolnění peněz pro skupinu Agrofert. Očekával, že by Komise vydala zamítavé rozhodnutí, které by pak mohla vláda zažalovat u Soudního dvora.

O uvolnění peněz by muselo Brusel požádat Ministerstvo financí. Jeho šéfka Alena Schillerová však vzkázala, že Smolkův návrh bere jen jako „jednu z teoretických cest“.

„Uvažovat o této cestě lze až v momentě, kdy by bylo bezpochyby jasné, že je to z hlediska zájmů ČR nejvhodnější postup a za žádných okolností by neohrozil čerpání evropských prostředků Českou republikou, ale naopak ho usnadnil,“ uvedl mluvčí Ministerstva financí Michal Žurovec na dotaz Seznam Zpráv.

K soudu chce česká vláda dotáhnout celý spor proto, že nemůže zažalovat audit Evropské komise. Ten došel k jednoznačnému závěru, že premiér Babiš může dál ovládat skupinu Agrofert i přes svěřenské fondy a tím pádem porušuje zákon o střetu zájmů. Firmy z tohoto holdingu proto podle Bruselu nemohou čerpat unijní dotace.

Babišova vláda s výkladem auditorů nesouhlasí. Tvrdí, že převedení Agrofertu pod svěřenské fondy stačí a že premiér zákon neporušuje.

Kabinet se nicméně musel podrobit pokynům auditorů, jinak by ohrozil přísun dotací i do ostatních projektů.

Podobné riziko by ovšem podle vládního zmocněnce hrozilo i v případě, kdyby Česko požádalo Komisi o proplacení jedné dotace Agrofertu. Důvodem, proč to neděláme, je riziko, že nám Komise stopne veškeré financování ze strukturálních fondů,“ uvedl Smolek pro Deník N.

Podle Smolka je nicméně možná i alternativní cesta k rozsudku. Vede přes žalobu, kterou by podával Agrofert proti tuzemskému úřadu kvůli neudělení dotace k českému soudu. Ten by musel řešit, zda Babiš skutečně porušuje příslušnou pasáž zákona o střetu zájmů. Evropský soud by pak měl podle Smolka k českému rozsudku přihlédnout.

Žaloba by mohla vzejít například od společnosti Primagra, dceřiné firmy Agrofertu, které nedávno Ministerstvo průmyslu a obchodu zamítlo proplatit požadovanou dotaci na sušárnu zrnin.

Reklama

Doporučované