Hlavní obsah

Soudit se kvůli Agrofertu? Vláda nehájí zájmy státu, ale Babiše, míní opozice

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Vláda hájí zájmy Agrofertu a premiéra Andreje Babiše, nikoliv státu. Myslí si to několik opozičních lídrů, které Seznam Zprávy oslovily. Podle opozice ministerstva vyvíjí tlak na obranu majetku předsedy vlády.

Článek

Opozice kritizuje aktivitu české vlády ve sporu o střet zájmů Andreje Babiše. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová oznámila, že české úřady analyzují možnosti, jak se bránit zprávě evropských auditorů.

Bruselský verdikt, podle něhož český premiér stále ovládá Agrofert, a ten tak nemá mít nárok na dotace, nelze napadnout u Evropského soudního dvora. A nerýsuje se ani možnost, že by se sporem přímo zabýval český soud.

„České orgány nyní analyzují možné právní kroky, které by vedly k získání rozhodnutí u soudu,“ řekla Dostálová. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše vláda v této věci nesleduje zájmy českého státu, ale zájmy Babiše.

„Tímto lze vysvětlit, proč ministerstva vyvíjejí takto enormní aktivitu na obranu majetku premiéra bez ohledu na škody, které zaplatí čeští daňoví poplatníci. Přitom Andrej Babiš by měl dodržovat zákony stejně jako běžný občan,“ napsal v SMS zprávě Seznam Zprávám Bartoš.

Podle předsedy STAN Víta Rakušana vláda jenom kličkuje. „Pro nás je to jasné od počátku: Andrej Babiš dál přijímá peníze ze zisků Agrofertu a zároveň předsedá vládě, která o dotacích rozhoduje. O čem se chce tato vláda soudit? Audit jen popsal faktický stav věcí, který my pojmenovali už dávno,“ uvedl Rakušan.

Fiala: Radši vymáhejte škodu

Předseda ODS Petr Fiala se zase domnívá, že vláda by měla energii investovat do vymáhání škody po Agrofertu, nikoli do snahy zvrátit evropské závěry. „Je neuvěřitelné, jaké úsilí vyvíjí státní aparát v soukromém sporu Andreje Babiše s EU. Stát by měl místo hájení zájmů premiérovy firmy po Agrofertu vymáhat vzniklou škodu, vše ostatní je jen divadlo a zneužívání úřadů,“ podotkl Fiala.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové závěrečná zpráva o auditu sama nezakládá právní účinky, a tak ji ani nelze napadnout u soudu.

„Místo, aby se ministři starali o svoje resorty, řeší Babišovy firmy. Proč to dělají, když Andrej Babiš tolik trvá na tom, že mu nepatří? Je to jen další důvod k tomu, vyslovit ve Sněmovně vládě nedůvěru,“ říká šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Babiš: Střet zájmů nebyl

Evropská komise v pátek zveřejnila závěrečnou auditní zprávu, podle které je Babiš ve střetu zájmů, protože spolurozhoduje o směřování dotací EU a současně ovládá holding Agrofert. Premiér Andrej Babiš stále tvrdí, že dotace v Česku se vyplácely podle pravidel a transparentně.

„Tady máme právní problém, a to je v interpretaci českého zákona, českého zákona lex Babiš… Dotace byly vypláceny na základě pravidel, transparentně. Zkrátka teď někdo přichází, že tam byl údajně nějaký střet zájmů. Nebyl,“ řekl Babiš.

Zopakoval, že Česko do Bruselu žádné peníze vracet nebude. Česká strana totiž Brusel o proplacení dotací pro Agrofert vůbec nepožádala. Více než 150 milionů korun ale bylo vyplaceno z českého rozpočtu.

Reklama

Doporučované