Hlavní obsah

Vládní právník navrhl, jak vysoudit dotace pro Agrofert. Záleží na Schillerové

Foto: vláda.cz

Rozhodující slovo o dalším postupu Česka ve sporu o dotace bude mít Ministerstvo financí v čele s Alenou Schillerovou (za hnutí ANO).

Reklama

Český zmocněnec před Soudním dvorem EU odhalil plán, jak by vláda mohla u soudu napadnout zastavení evropských dotací pro skupinu Agrofert kvůli střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

Článek

Česká vláda by ráda zvrátila dopady auditu Evropské komise, podle kterého je premiér Andrej Babiš ve střetu zájmů a skupina Agrofert kvůli tomu nemá nárok na unijní dotace. Ministři věří, že by Česko vyhrálo před evropským soudem.

Potíž je nicméně v tom, že přímo audit se nedá zažalovat.

Nyní se objevil návod, jak spor o Babišův střet zájmů k soudu přeci jen dostat. Přišel s ním náměstek ministra zahraničí Martin Smolek, který je zároveň vládním zmocněncem před Soudním dvorem EU.

Podle něj stačí, když Česko požádá Brusel o finance na některý z projektů, o které si zažádala firma z Agrofertu. A pokud Komise odmítne, vláda tím získá verdikt, který se dá napadnout u Soudního dvora EU.

„V momentě, kdy požádáme Brusel o peníze, bychom měli dostat rozhodnutí Komise, které bude žalovatelné,“ řekl Smolek v rozhovoru pro Deník N.

Současně však přiznal, že takové řešení by s sebou neslo velké riziko. Komise by totiž mohla zareagovat tím, že Česku zastaví přísun peněz ze svých fondů. „Důvodem, proč to neděláme, je riziko, že nám Komise stopne veškeré financování ze strukturálních fondů,“ uvedl Smolek.

Ve finále by o takové žádosti o proplacení rozhodoval tzv. Certifikační orgán, což je vlastně jeden z odborů na Ministerstvu financí. Žádost o peníze, který posílá orgán ke Komisi, je právní akt. Unie uvolňuje peníze až po certifikaci. Sporné dotace, o které žádá Agrofert, se dosud necertifikovaly.

Ministerstvo financí zatím neodpovědělo na dotaz Seznam Zpráv, zda chce podle zmíněného návodu o proplacení v Bruselu požádat.

Vládní zmocněnec načrtl také alternativní možnost cesty k rozsudku. Vede přes žalobu, kterou by podával Agrofert proti tuzemskému úřadu kvůli neudělení dotace k českému soudu. Evropský soud by pak měl podle Smolka k českému rozsudku přihlédnout.

Náměstek je přesvědčen, že Česko vyhraje, protože Brusel vykládá český zákon o střetu zájmů svojí optikou, která vychází z finančního nařízení. „Jak český zákon, tak unijní předpis mají ustanovení o střetu zájmů. Jsou ale postavená úplně jinak,“ uvedl Smolek.

Český soud by musel řešit, zda Babiš skutečně porušuje příslušnou pasáž zákona o střetu zájmů. Takový podnět by mohl vzejít například od společnosti Primagra, dceřiné firmy Agrofertu, které nedávno Ministerstvo průmyslu a obchodu zamítlo proplatit požadovanou dotaci.

Pražský městský soud, který už jednou rozhodoval ve sporu mezi Primagrou a ministerstvem, se však také usnesl, že ministerstvo mělo brát v potaz závěry auditu Evropské komise.

Seznam Zprávy se vládního zmocněnce zeptaly, zda o tomto rozsudku ví, Smolek jej však nechtěl hodnotit. „Rozsudek českého soudu mi nepřísluší komentovat,“ uvedl.

S přístupem zmocněnce nesouhlasí senátor za Piráty a odborník na interní audit Lukáš Wagenknecht. „Celá věc je postavená jako konflikt mezi Evropskou unií a Českou republikou. Čeští občané jsou ale také občany EU,“ řekl Wagenknecht pro Seznam Zprávy.

Podle něj vláda jedná pokrytecky, když se ohání jiným právním názorem, než má Brusel, svůj názor ale neuplatňuje. „Je to boj za Agrofert, ne za Českou republiku,“ dodal senátor.

Reklama

Doporučované