Hlavní obsah

Prokurátor chce poslat Sarkozyho do vězení

Foto: Profimedia.cz

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy u soudu v červnu 2021.

Reklama

Před pařížským soudem v úterý po více než měsíci zazněly závěrečné řeči v procesu s bývalým francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, který se týká financování jeho neúspěšné kampaně za znovuzvolení v roce 2012.

Článek

Obhajoba požádala o zproštění obžaloby, napsal list L'Express. Prokuratura Sarkozymu navrhuje šestiměsíční vězení. Soud vynese verdikt 30. září, uvedla agentura AFP.

„Nicolas Sarkozy se ničím neprovinil. Nepodepsal žádný rozpočet, nepodepsal žádnou fakturu, přijal všechna omezení, která se po něm žádala. Je na hony vzdálený hysterickému, nenasytnému kandidátovi. Respektuje hodnoty spravedlnosti,“ řekl soudu právní zástupce exprezidenta, který stál v čele Francie v letech 2007 až 2012. Prokuratura naopak tvrdí, že Sarkozy je „jedinou osobou zodpovědnou za vlastní kampaň“, píše L'Express.

Proces se Sarkozym, který se dnešního slyšení nezúčastnil, začal 20. května. Kromě Sarkozyho čelí obžalobě z falšování, podvodu nebo ilegálního financování kampaně dalších 12 lidí a společnost Bygmalion, která měla na starosti organizaci politických shromáždění. Právě podle jména této firmy je proces ve Francii označován jako kauza Bygmalion.

Prokurátoři tvrdí, že Sarkozyho strana v roce 2012 za velmi drahá volební shromáždění utratila téměř dvojnásobek maximální částky, kterou volební zákon stanoví ve výši 22,5 milionu eur (574,2 milionu korun). Následně podle žalobců najala spřátelenou agenturu pro styk s veřejností, aby skutečné náklady skryla. Prezidentské volby Sarkozy nakonec prohrál a jeho nástupcem v nejvyšší funkci se stal François Hollande.

Sarkozymu vedle půlročního trestu vězení hrozí pokuta 3750 eur (96 000 korun). Pro další obžalované prokuratura požaduje podmíněné tresty od 18 měsíců do čtyř let a pokuty až 150 000 eur (3,8 milionu korun).

Sarkozy vinu odmítá a k soudu se dostavil jen v den, kdy byl předvolán jako svědek. V jiném procesu na začátku března mu soud vyměřil trest odnětí svobody na jeden rok nepodmíněně za korupci a obchodování s vlivem. Proti březnovému verdiktu se exprezident odvolal.

Reklama

Související témata:

Doporučované