Hlavní obsah

Soud odložil rozhodnutí o Nizozemcích, kteří v Praze brutálně zbili číšníka

Foto: Seznam Zprávy

Muži číšníka mimo jiné opakovaně kopli do hlavy.

Reklama

Obvinění se hájí tím, že se do fyzického konfliktu zapojili proto, aby bránili své kamarády. Bitku podle nich rozpoutal manažer podniku.

Článek

Odvolací soud odročil veřejné zasedání, na kterém má padnout pravomocné rozhodnutí nad dvěma nizozemskými bratry, kteří v dubnu minulého roku v centru Prahy brutálním způsobem zbili číšníka. Obhájci požádali, aby soudní znalec přišel osobně odpovídat na dotazy.

Soud poté rozhodl o prodloužení původně tříměsíční vazby. Soudce tak rozhodl i proto, že bezprostředně po činu Nizozemci zamířili na letiště, odkud se chtěli dostat mimo Českou republiku. Bratři Armin i Aräsh se vzdali práva na odvolání a souhlasili s tím, že ve vazbě zůstanou až do konečného verdiktu. Soud bude pokračovat 15. října.

Městský soud oba muže letos v dubnu nepravomocně odsoudil k šesti a pěti letům vězení za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví. Státní zástupkyně se ale odvolala. Požadovala kvalifikovat útok jako pokus o vraždu, pro muže chtěla desetileté tresty a vyhoštění z České republiky na neurčitou dobu.

Bratři Armin a Aräsh přijeli před rokem a půl do Prahy s přáteli na rozlučku se svobodou. Na zahrádce restaurace u obchodního domu Quadrio se dostali do sporu s obsluhou. Nizozemci si přinesli vlastní alkohol a číšník se je pokusil vyhodit.

Muži číšníka mimo jiné opakovaně kopli do hlavy. Po útoku zůstal ležet v bezvědomí s komplikovanými zlomeninami lebky a s krvácením do mozku. V nemocnici se probral až po několika dnech a prodělal dvě operace.

Odvolací pražský vrchní soud se v srpnu rozhodl, že si do října vyžádá další posudek znalce, který by měl pomoci objasnit charakter číšníkova zranění. Dva znalci z oboru soudního lékařství se totiž neshodli na tom, jakým způsobem číšník utrpěl zranění hlavy a zda se nemohl zranit pádem na zem. Právě to totiž tvrdila obhajoba bratrů Nahviových.

Reklama

Související témata:

Doporučované