Hlavní obsah

VZP odmítla matce s rakovinou hradit léčbu. Soud dal ženě za pravdu

Hana Dvořáková dokázala uspět u soudu s žalobou proti VZP.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Léčba za statisíce korun a složitá životní situce – podmínky, ve kterých se pacientka rozhodla jít do sporu s pojišťovnou VZP. I přes komplikovaný proces se dočkala úspěchu a soud jí dal za pravdu. Kauza se týká hrazení biologické léčby, kterou Všeobecná zdravotní pojišťovna pacientce odmítá proplatit.

Článek

Městský soud v Praze se zastal pacientky Hany Dvořákové, která bojuje s rakovinou. V úterý byl vydán rozsudek, jenž ruší předchozí rozhodnutí pojišťovny o proplácení, či spíše neproplácení léku s názvem Xalkori. Kromě toho soud přiznal pacientce peníze jako náhradu nákladů celého řízení.

„Je to vyhraná první bitva po roce a půl války,“ říká pacientka. Její advokát Jakub Kadlec má za to, že jde již o absolutní vítězství. VZP nicméně ještě může podat kasační stížnost, jak uvádí rozsudek.

Momentálně pacientka hradí nákladnou léčbu z peněz, které jí poslali lidé ze solidarity. Město, v němž žije, totiž vyhlásilo veřejnou sbírku.

S léčbou funguji normálně, říká pacientka

Pacientka trpí vzácnou formou rakoviny. Jde o mutaci genu ROS 1, kterou bývá v Česku postiženo přibližně deset pacientů ročně. Matka dvou dětí z Brozan nad Ohří se s rakovinou léči už více než pět let. Po negativních zkušenostech odmítá chemoterapii, proto nasadila biologickou léčbu. A potíže radikálně ustoupily.

Jak Dvořáková říká, teď může normálně fungovat. Nezvrací, nemá průjmy, nemusí proležet celé dny v posteli jako dřív. Kromě toho se může postarat o rodinu. „Funguji jako zdravý člověk, bez omezení,“ dodává.

Zlepšování zdravotního stavu dokazuje nejen její výpověď, ale i dokumenty od ošetřující lékařky. I přes opakované doporučení ale Všeobecná zdravotní pojišťovna nechce finančně náročný lék uhradit. Po roce a půl tahanic s VZP se Dvořáková pustila do soudního sporu. Rozsudek, který soud vynesl bez její přítomnosti, teď vrací věc k dalšímu řízení pojišťovně.

„VZP nyní čeká na písemné vyhotovení rozsudku, se kterým se nejprve musí důkladně seznámit a analyzovat jej. Teprve poté bude zvažovat další postup,” uvedla pro Televizi Seznam mluvčí pojišťovny Lucie Krausová.

Celý spor mezi pacientkou a pojišťovnou se točí kolem pověstného paragrafu 16 zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ten říká, že příslušná zdravotní pojišťovna hradí ve výjimečných případech léčbu, kterou běžně nehradí. Podmínkou je ovšem to, že taková péče musí být jedinou možností pro pacienta. Interpretace paragrafu je nicméně poněkud sporná.

Kauza pacientky Dvořákové není jediným příkladem úspěchu nad VZP. U soudu porazila zdravotní pojišťovnu také matka dítěte se vzácným onemocněním rohovky. Jejímu synovi musí VZP zaplatit operaci očí, která rodinu stála třináct tisíc.

Reklama

Doporučované