Hlavní obsah

Soud se zastal řidičů s alkoholem. Nemůžou hned přijít o řidičský průkaz

Nejvyšší správní soud řekl, že úřady musí zadržení řidičského průkazu zdůvodnit.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Úředníci musí mnohem víc než dosud zkoumat důvody pro zadržení řidičského průkazu. Odkazovat se jen na zákon nestačí.

Článek

Nejvyšší správní soud se zastal řidičů, kteří byli přistiženi při řízení pod vlivem alkoholu.

Jediným verdiktem jim dal šanci, že jim úřady vrátí zadržené řidičské průkazy.

Ve zdůvodnění uvedl, že k zabavení řidičského průkazu nestačí jenom to, že řidič před jízdou pil a evidentně porušil zákon.

Magistráty a radnice prý musejí mnohem podrobněji zkoumat důvody, proč řidičský průkaz zadržet.

„Správní orgán by měl v takové situaci zkoumat, jaká rozumná kritéria by měla být naplněna pro tak závažný́ následek, jakým je předběžné zadržení řidičského průkazu,“ uvedl soudce Zdeněk Kühn v rozsudku, který Seznam získal.

Vysoudil to právník

Zmíněné rozhodnutí Nejvyššího správního soud se týká konkrétního případu právníka Ondřeje Dostála, který se jinak specializuje na zdravotnické právo.

Dostál přišel o řidičský průkaz na více než tři čtvrtě roku v roce 2015, důvodem bylo, že při namátkové silniční kontrole nadýchal o osm setin promile zbytkového alkoholu více, než je tolerance přístroje.

Tvrdí, že mu policie neumožnila podrobit se krevnímu testu, a tak se začal právní cestou bránit.

„U soudu jsem po tři čtvrtě roce vyhrál, že o přestupek nešlo. Jenže po celou tu dobu jsem měl zadržen řidičský průkaz,“ uvedl Dostál.

Případ nakonec dotáhl až k Nejvyššímu správnímu soudu. „Dříve pražský magistrát vykládal zákon tak, že když zákon řekl, lze zadržet, tak pokaždé zadrží, bez ohledu na to, jestli ten řidič je nebo není nebezpečný,“ uvedl Dostál.

Úředníci to musí zdůvodnit 

Nejvyšší správní soud ve verdiktu k Dostálovu případu uvádějí, že úředníci by měli posuzovat, jak velké množství alkoholu měl řidič v krvi nebo zda se v minulosti dopustil nějakého přestupku.

„Míru naplnění těchto kritérií měl (správní orgán - pozn. red.) popsat ve svém rozhodnutí. Neučinil-li tak, nemůže jeho rozhodnutí obstát,“ doplnil soudce Kühn.

Z verdiktu lze také vyčíst, že se týká hraničních případů, kdy řidič nadýchá jen menší množství alkoholu. Podle soudce magistrát v Praze v této kauze chyboval.

Právě pražský magistrát od začátku loňského roku řešil skoro tři tisíce případů odebrání řidičských průkazů. Podle jeho mluvčího Víta Hofmana v rozhodnutí uvádí mimo jiné, proč byl zadržen, kým nebo kdo řidičský průkaz. To ale podle soudu teď už stačit nebude.

Ministerstvo dopravy, s nímž se Dostál soudil, tak musí uhradit podle Nejvyššího správního soudu také náklady řízení. Ty byly vyčísleny na zhruba 16 tisíc korun.

Reklama

Doporučované