Hlavní obsah

Soud ve Švédsku odsoudil na doživotí muže za podíl na genocidě ve Rwandě

Děti ve Rwandě.

Reklama

Ve Švédsku odsoudili muže za genocidu ve Rwandě na doživotí. Theodora Tabara, jejž je v současné době švédským občanem, usvědčil soud za masakr Tutsiů v roce 1994.

Článek

Doživotní trest vězení vyměřil dnes švédský soud devětačtyřicetiletému muži původem ze Rwandy za jeho činy během genocidy menšinových Tutsiů v roce 1994 v této africké zemi. Theodore Tabaro byl odsouzen za vraždu, pokus o vraždu a únosy Tutsiů s úmyslem etnikum nebo jeho část zničit. Informovala o tom agentura AP. Tabaro obvinění odmítá a tvrdí, že proces byl politicky motivován. Švédsko odsoudilo už třetí osobu za účast ve rwandské genocidě. Doživotní trest zde obvykle trvá 18 let.

Odsouzený, nyní švédský občan podle soudu „velel na místní úrovni“ a zastával roli „natolik ústřední a aktivní, že jej lze označit za pachatele“. Ostatní také ke zločinům údajně nabádal. Tabaro se zúčastnil několika útoků na jihozápadě Rwandy a podílel se na napadení školy, kaple a kláštera, kde „zahynulo několik stovek lidí“.

Tragédie ve Rwandě bývá označována za poslední genocidu ve 20. století. Vraždění vypuklo z 6. na 7. dubna 1994 a skončilo 18. července téhož roku. Za tuto krátkou dobu zmasakrovali hutuští extremisté na 800 tisíc menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů, zhruba 2,7 milionu lidí pak muselo uprchnout ze svých domovů.

Reklama

Doporučované