Hlavní obsah

Soud změnil osudy Krtečka. V rozsudku napsal, co se má stát s Milerovou postavičkou

Vrchní soud dokončil rozsudek v kauze sporu o Krtečka.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vnučka po autorovi Krtečka Zdeňku Milerovi nyní nejspíše přijde o dobrý byznys.

Článek

Pražský vrchní soud sepsal písemný rozsudek ve sledovaném obchodním případu, v němž jde minimálně o desítky milionů korun.

Podle tohoto dokumentu zabránil Karolíně Milerové – vnučce po autorovi Krtečka Zdeňku Milerovi – aby ona i její firma dál nabízely licenci k používání jakýchkoliv motivů s touto známou dětskou postavičkou.

Písemné vyhotovení verdiktu má Seznam k dispozici a z dokumentu plyne, že Milerova vnučka přijde o výnosný byznys.

Krtek i další postavy z příběhů jejího dědečka se dosud s jejím svolením objevovali třeba jako plyšové hračky, byly vyobrazeny na dětských talířích a příborech, míčích pro děti nebo i v kresleném filmu.

Jen do roku 2011 – do smrti Zdeňka Milera – existovalo v této souvislosti přes 400 licenčních smluv.

Kolik jich Karolína Milerová podepsala za další roky až do dneška, není zatím známo. I když její firma Little Mole vznikla už v roce 2011, do letošního roku v obchodním rejstříku nezveřejnila ani jednu účetní závěrku.

„Dobyli jsme Čínu, teď půjdeme do Ameriky,“ hlásí Milerova vnučka.Video: Seznam Zprávy

Nyní, kdy je už rozsudek vrchního soudu sepsán, by Karolína Milerová měla vyzvat všechny prodejce, aby výrobky i zboží s Krtečkem stáhli.

Zda to udělá, není zatím jasné. Milerová Seznamu řekla, ať se redakce s dotazy obrátí na jejího obhájce Vlastimila Rampulu. „Další postup nebudeme mediálně komentovat ani sdělovat,“ uvedl Rampula.

Když však vnučka po autorovi Krtečka sama nezasáhne, připraví správkyně dědictví po Zdeňku Milerovi – Milena Fischerová – další kroky.

„Rozsudek ukládá povinnosti, jejichž splnění budeme vyžadovat. Nejprve však dobrovolně, až kdyby se tak nestalo, došlo by na vymáhání,“ řekl Seznamu advokát Jiří Matzner, který Fischerovou zastupuje.

Právě Fischerová podala na Karolínu Milerovou a její firmu Little Mole žalobu k soudu. Vrchní soud potvrdil, že licenční smlouva, kterou podepsal Zdeněk Miler se svou vnučkou necelé tři měsíce před smrtí, není platná.

Nepomohlo jí ani to, když u soudu tvrdila, že její dědeček chtěl, aby jako jediná pokračovala v jeho díle.

„Žalované (Karolíně Milerové) nevznikla licence – oprávnění k výkonu práva užít, a to ani měnit a doplňovat, autorské dílo pana Zdeňka Milera, jakož ani právo udělovat třetím osobám podlicenci,“ uvedl soudce Jiří Čurda.

Podle něj byl předmět licenční smlouvy neurčitý. Což soud dokládá tím, že došlo ke střetu licencí, které ještě za svého života poskytl Miler a které následně po jeho smrti stejně poskytla firma Little Mole.

Ve svém rozhodnutí soudce také píše, že Milerová i její firma Little Mole mají nyní zveřejnit seznam všech osob, kterým daly oprávnění k využívání postavy Krtečka a jeho přátel.

O tom, kolik jich ve skutečnosti bylo, dosud neví ani správkyně dědictví po Zdeňku Milerovi.

Reklama

Doporučované