Hlavní obsah

Soud zrušil rozsudek za vítání občánků v Ústí. Podmínka pro exprimátora neplatí

Kauza bývalého ústeckého primátora se vrací na začátek. Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Bývalý primátor a bývalý radní podle policie ovlivnili výběrové řízení firmy, která pořádala obřad pro rodiče a novorozence.

Článek

Kauza milionové zakázky na pořádání obřadu vítání občánků v Ústí nad Labem, ve které je obžalován bývalý primátor Vít Mandík a tehdejší radní Josef Macík, se vrací k okresnímu soudu.

Ústecký krajský soud v jejich případě, jak zjistil Seznam z justiční databáze, rozsudek toto pondělí zrušil.

Oba byli odsouzeni k osmnáctiměsíčnímu trestu s podmíněným odkladem na tři roky. Měli také zaplatit škodu, která podle soudu byla 348 tisíc korun, a oba měli uhradit i pokutu ve výši 100 tisíc.

Tento trest ale teď neplatí.

Renata Lejnarová z tiskového oddělení Krajského soudu v Ústí nad Labem uvedla, že zatím nemůže detaily rozhodnutí komentovat.

„Jelikož bylo rozhodováno v neveřejném zasedání, výsledek řízení můžeme sdělit až po doručení rozhodnutí všem účastníkům řízení,“ řekla Seznamu Lejnarová.

Advokát Luboš Hendrych, který Macíka zastupuje, uvedl, že o verdiktu nemá informace, protože zatím rozhodnutí krajského soudu nedostal.

Mandík a Macík podle obžaloby ovlivnili výběrové řízení tak, aby ho vyhrála konkrétní firma. S ní poté město sepsalo smlouvu na tři roky a společnosti chtělo vyplatit přes pět milionů korun. Nakonec Ústí společnosti zaplatilo zhruba 1,7 milionu a pak od smlouvy odstoupilo. Podle policie byla však zakázka nadhodnocená.

Kromě Mandíka a Macíka policie stíhá také bývalou poslankyni ČSSD Zuzanou Kailovou. Tu policisté obvinili až poté, co jí loni na podzim skončil poslanecký mandát.

Důvodem byl fakt, že ji poslanci dříve odmítli vydat k trestnímu stíhání. V jejím případě ale ještě probíhá vyšetřování a kauza zatím u soudu neskončila.

Reklama

Doporučované