Hlavní obsah

Soudce nabízel netradiční služby v restauraci Sparta. Nebylo to zadarmo

 

Reklama

Kladenský soud má vynést rozsudek v případu obžalovaného soudce Ladislava Jelínka, který si řekl o více než 400 tisíc za ovlivnění kauz.

Článek

Lounský žalobce Radim Dragoun může být v Česku označován za experta na trestné činy soudců. V poslední době dohlížel na čtyři takové případy.

V jedné z kauz má již v úterý kladenský soudce Petr Sedlařík vynést rozsudek nad litoměřickým soudcem Ladislavem Jelínkem. Jelínek čelí stíhání, protože si podle obžaloby řekl o více než 400 tisíc korun výměnou za to, že zařídí jinému obžalovanému nižší trest.

Jelínek se s dalšími aktéry případu scházel v litoměřické restauraci Sparta. Schůzky monitorovali detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

„Vytvářel dojem, že dokáže kauzy ovlivnit, tím pro sebe získal nějaký prospěch,“ popsal Seznamu žalobce Dragoun. Podle policie si Jelínek převzal 31 tisíc korun za urychlení žádosti o navrácení řidičského průkazu.

Obžalovaný Jelínek úřadoval z hospody

Dalších 380 tisíc korun chtěl za ovlivnění jiného rozsudku. Jelínek tvrdil, že za peníze ovlivní práci litoměřického soudce Vlastimila Nedvěda. A navíc na poškozeného přes prostředníka tlačil, že když nezaplatí, tak „mu to ještě osolí“. Nestihl to, protože zasáhla policie.

„Soud a své kolegy si bral do úst, když prezentoval své možnosti, co dokáže,“ řekl Dragoun.

V hospodě Sparta vysedával soudce poměrně často. Bylo to v době, kdy už byl postaven mimo službu kvůli obvinění v jiné kauze, za kterou nakonec dostal tříletou podmínku. „Měl by být více zdrženlivý v tom, s kým se stýká. Pokud se stýká s osobami z kriminálního prostředí, je to nebezpečné,“ podotkl žalobce Dragoun.

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová říká, že i když se v poslední době objevilo několik případů, v nichž byli soudci obviněni, jde stále o zanedbatelné procento. Žádnou kauzu prý ale neberou na lehkou váhu.

„Každé selhání soudce dává obraz, že nedodržuje pravidla, nad nimiž má bdít. Staví to do špatného světla i ostatní soudce. Proto justice nemůže brát tyto případy na lehkou váhu,“ uvedla Zemanová.

Soudci se snaží vymlouvat

Soudcovská unie podle své prezidentky navrhuje změnu. Chce, aby se upravilo to, jak se budou soudci v budoucnu vybírat. „Každý, kdo se uchází o místo soudce na nějakou krátkou dobu, by prošel soudy, kde by ho měli možnost ohodnotit. Tedy, aby uchazeč poznal, o čem soudnictví je, a naopak by bylo možné poznat jeho práci,“ nastínila Zemanová. Pro unii jde o zásadní téma, pro které ale zatím nenašli podporu u ministra spravedlnosti Roberta Pelikána.

Žalobce Dragoun říká, že prokázat trestnou činnost soudců je složitější. Často tvrdí, že šlo jen o jejich nedbalost, nikoliv úmysl. „Dokazování je nutné vést precizněji. Pokud se najde nějaké pochybení, tak se ta osoba hájí tím, že k němu došlo kvůli nějakému přehlédnutí nebo nedbalosti, nikoliv proto, aby zajistil prospěch sobě nebo někomu jinému,“ doplnil Dragoun.

Vedla Jelínka státní zástupce z Loun řešil v poslední době také případ Josefa Knotka. Ten letos v dubnu nastoupil do vězení, kde si má odpykat za braní úplatků 5,5 roku. Nyní dozoruje i kauzu Ivana Nováka, který si podle policie převzal úplatek za podmíněné propuštění milionáře Tomáše Maliny z vězení. Dragoun měl na starosti také kauzu Jany Márové, která čelila podezření, že padělala veřejné listiny.

Reklama

Související témata:

Doporučované