Hlavní obsah

Soudí plzeňského hokejistu. „Byli jsme překvapení, jak nás obalamutili,“ zní z tělovýchovné jednoty

Podle státního zástupce Dvořák se Semanem uvedli v žádosti o dotaci nepravdivé údaje. Evropská unie tím měla přijít o 3,5 milionu korun.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na lavici obžalovaných u Krajského soudu v Plzni usedl bývalý extraligový hokejista Michal Dvořák. Obžaloba jej viní z dotačního a úvěrového podvodu.

Článek

Spolu s ním je obžalovaný také Radek Seman, se kterým vedl Dvořák spolek DS Training Centre. Díky čtyřmilionové evropské dotaci se podařilo opravit tělocvičnu TJ Božkov v Plzni.

„Je pro mě překvapení, že jsme jako sportovci takhle obžalovaní. Je to dost nepříjemné. Lidsky mě to mrzí,” komentoval situaci Radek Seman. On i Michal Dvořák, který záležitost nechtěl komentovat, vinu odmítají.

Policie se případem začala zabývat v roce 2015, na základě trestního oznámení na neznámého pachatele. „Výbor (TJ Božkov) s údivem zjistil, co všechno se za jeho zády dělo,” vzpomíná Vlasta Hefnerová, předsedkyně revizní komise TJ Božkov.

Podle jejích slov ale cílem trestního oznámení nebylo prošetřovat dotační podvod. Výbor TJ Božkov se chtěl bránit proti tomu, že předseda s výborem neprojednal veškeré kroky. Zároveň chtěl nastavit jasná pravidla pro využívání tělocvičny.

Podle státního zástupce Dvořák se Semanem uvedli v žádosti o dotaci nepravdivé údaje. Bez nich by k udělení dotace z programu NUTS 2 Jihozápad vůbec nedošlo. Evropská unie tím měla přijít o 3,5 milionu korun, o dalších 600 tisíc korun měly přijít Plzeňský a Jihočeský kraj.

Dvořáka viní obžaloba ještě z úvěrového podvodu. Ke smlouvě na úvěr měl bance přiložit falešnou fakturu od stavební firmy a příjmový doklad.

Za dotační podvod hrozí oběma mužům až osmiletý trest odnětí svobody.

Reklama

Doporučované