Hlavní obsah

Soudkyně se zastala premiéra. Babiš netvrdil, že Kalousek vraždil, píše

Dnes už památné video ze Sněmovny: Ty ožralo, zloději zlodějský, říká ve Sněmovně premiér Andrej Babiš bývalému poslanci TOP 09 Miroslavu Kalouskovi.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ze soudního dokumentu vyplývá, proč krajský soud zrušil rozsudek, podle něhož se premiér Andrej Babiš měl bývalému poslanci Miroslavu Kalouskovi omluvit.

Článek

Soudkyně pražského krajského soudu Hana Lojkásková se už dvakrát zastala premiéra Andreje Babiše.

Nejdříve loni v říjnu změnila verdikt okresního soudu a rozhodla, že se předseda vlády nemusí omlouvat Janě Filipové, o níž řekl, že chodí proti němu demonstrovat za peníze.

A poté zvrátila případ, v němž se měl původně podle rozhodnutí Okresního soudu Praha-západ premiér také omluvit - tentokrát bývalému poslanci TOP 09 a svému hlavnímu politickému rivalovi Miroslavu Kalouskovi.

Babiš se v červenci 2018 během schůze Poslanecké sněmovny, kterou přenášela živě televize, dopustil vůči němu slovního útoku. Při projevu mimo jiné o Miroslavu Kalouskovi řekl větu, že „rozkrádal Ministerstvo obrany a zabil lidi cez padáky“.

Soudkyně Lojkásková však původní rozhodnutí své kolegyně Simony Kačerové z Okresního soudu Praha-západ rovněž zrušila. V rozsudku, který mají nyní Seznam Zprávy k dispozici, mimo jiné zmiňuje, že jsou závěry prvoinstančního soudu rozporné, zmatené a nesrozumitelné.

Simona Kačerová se tak bude muset případem sporu Kalouska s Babišem zabývat znovu. Tentokrát má podle Hany Lojkáskové posoudit, zda premiér svými výroky mohl vůbec zasáhnout do osobnostních práv bývalého poslance TOP 09.

„Žalovaný (Andrej Babiš) jimi v žádném případě poslancům nesděloval fakta, že žalobce (Miroslav Kalousek) spáchal trestný čin vraždy tím, že někoho prostřednictvím padáků zabil, že ho například padáky uškrtil, udusil nebo ‚umlátil‘, ani (že spáchal) trestný čin krádeže, loupeže či zpronevěry k újmě Ministerstva obrany,“ uvedla soudkyně Lojkásková ve svém rozhodnutí.

„Je zcela zřejmé, že předmětnými výroky žalovaný ve zkrácené formě poukázal na veřejně známé kauzy žalobce z 90. let minulého století, které jsou více než čtvrt století opakovaně zmiňovány nejen poslanci v Poslanecké sněmovně, ale i médii. Že šlo o poukaz na známé kauzy žalobce, si musel být vědom i soud I. stupně,“ doplnila dále soudkyně vyšší soudní instance.

Odvolací soudkyně také mimo jiné zmínila, že se Okresní soud Praha-západ dále nezabýval některými Babišovými námitkami ani částí předložených důkazů.

Soudkyně Kačerová, která se případem bude nyní zabývat znovu, loni došla k závěru, že premiér překročil hranici parlamentní přestřelky.

„Žalovaný měl v úmyslu žalobce poškodit, urazit a zneužil k tomu půdu Poslanecké sněmovny,“ uvedla v původním verdiktu Simona Kačerová. „Nezvládl své emoce a dopustil se zcela osobního útoku na žalobce (Miroslava Kalouska). Šlo o jakési osobní vyřizování účtů,“ napsala také soudkyně.

Sám Andrej Babiš říká, že se nechal vyprovokovat. U soudu tvrdil, že informace ke zmíněnému výroku čerpal z veřejně dostupných zdrojů. Použil je prý jako nadsázku, kterou chtěl upozornit na politickou odpovědnost svého politického rivala. A hájil se také tím, že poslanec TOP 09 na jeho útok mohl bezprostředně reagovat.

Reklama

Doporučované