Hlavní obsah

Soukromé firmy mají větší šanci než NASA znovu dobýt Měsíc, odhaduje Pacner, který v USA před padesáti lety sledoval misi Apolla 11

Kdo má větší šanci znovu přístát na Měsíci? A kdy se lidstvo podívá na Mars?Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Kromě NASA uvažují o vyslání lidí na Měsíc dvě soukromé firmy, není vyloučené, že jedna z nich toho dosáhne dřív než Národní úřad pro letectví a kosmonautiku,”odhaduje ve Výzvě novinář a publicista Karel Pacner.

Článek

Ten byl před padesáti lety jeden z mála Čechů, kteří na americké Floridě měli příležitost sledovat start Apolla 11. Dostal se tam jako zpravodaj Mladé fronty. Akreditaci mu pomohl vyřídit tiskový atašé americké ambasády v Praze.

Podle něj mají v závodě o znovupřistání na Měsíci soukromé společnosti oproti NASA nespornou finanční výhodu. „Majitelé těchto firem mohou kdykoliv říci, že do toho vrazí další dvě miliardy, zatímco NASA musí mít souhlas Kongresu,” vysvětluje Karel Pacner.

A proč právě Měsíc? „Bez této cvičné základny nelze letět na Mars,” osvětluje novinář. Měsíc se podle něj stane cvičištěm pro dálkové lety. „Až se na Měsíci postaví stálá základna, tak tam budou trénovat jednak lidé v dlouhodobém pobytu mimo zemi, budou se tam testovat přístroje a pohonné hmoty a podobně,” říká Karel Pacner.

Karel Pacner o tom, jak jako novinář sledoval na Floridě start Apolla 11.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Přistání na Měsíci odhaduje publicista na polovinu příštího desetiletí, Mars pak o deset let později.

Jak vzpomíná na start Apolla 11? Jak o tom reportoval do Mladé fronty? A co celý program Apollo přinesl lidstvu? Podívejte se na celou Výzvu s Karlem Pacnerem.

Reklama

Doporučované