Hlavní obsah

Soukromý raketoplán dorazil k „bráně do vesmíru“. Čeká na poslední testy

Komerční cestování do vesmíru je zase o krok blíž.Video: Virgin Galactic., Youtube.com

 

Reklama

Svoji bránu do vesmíru otevřela loni v srpnu a včera k jejímu prahu dopravila i vlastní raketoplán. Suborbitální kosmická loď VSS Unity čeká v Novém Mexiku už jen na finální testy. Lístek na cestu k hranici vesmíru stojí čtvrt milionu dolarů. Přes šest set lidí ho už má a více než tři a půl tisíce dalších na něj stojí frontu. První komerční lety mají odstartovat už letos.

Článek

Více než tři hodiny pod křídly mateřské lodi VMS Eve v nadmořské výšce několika tisíc metrů za nízké teploty.

Raketoplán pro suborbitální lety VSS Unity dorazil z Mohavské pouště v Kalifornii do té v Novém Mexiku, čímž překonal také svého druhu zkoušku. Takovou, co podle Virgin Galactic navíc značí „výrazný milník v komerčních letech do vesmíru“, které soukromá firma předpokládá už v letošním roce.

Ta poslední testující třeba i vlastní motory vesmírné lodi ji na základně Spaceport America (přezdívané „brána do vesmíru“) teprve ještě čeká. Eve vynese do výšky letoun, pak zažehne raketové motory a ty ji při „zájezdu do kosmu“ vynesou do výšky více než 80 kilometrů nad mořem. Tu americká NASA považuje za hranici vesmíru. Poté se raketoplán spustí do klouzavého letu zpět k rodné hroudě.

Pasažéři z řad civilistů a piloti se na několik minut ocitnou ve stavu beztíže a zažijí spektakulární podívanou: výhled na zakřivenou Zemi. I tomuto zážitku budou technici kabinu VSS Unity ještě uzpůsobovat. Více než 600 zákazníků z 60 zemí, co už mají svůj lístek, v ní se vším všudy stráví 90 minut.

Za nevšední cestu si každý zaplatil 250 tisíc dolarů, tedy asi 5,7 milionu korun. Dalších více než 3500 zájemců se podle agentury AP tísní na čekací listině.

Soukromý podnik Richarda Bransona pro vesmírné cestování čeká, že bude mít plno nejméně do roku 2023. První loď chce ale na nižší orbitu poslat už letos. To totiž britský miliardář zároveň slaví své 70. narozeniny.

Reklama

Doporučované