Hlavní obsah

Spadané pomeranče se znovu využijí. Sevilla z nich vyrobí elektřinu

Foto: Pixabay.com

Pomerančovník u dřevěné konstrukce Metropol Parasol na náměstí v Seville.

Reklama

Spadané pomeranče v Seville dělaly starosti občanům i úklidovým službám. Nyní se pro ně našlo nové využití. Město bude z citrusů vyrábět energii, což ho bude stát čtvrt milionu eur.

Článek

Ve španělské Seville je 48 000 pomerančovníků, ze kterých každou zimu spadne 5,7 milionu kilogramů ovoce. Pomeranče na ulicích představují nebezpečí pro chodce a noční můru pro úklidové firmy. Nyní toto nechtěné ovoce dostane šanci na další uplatnění.

Město na jihu Španělska spustilo pilotní program výroby elektřiny z metanu, který vzniká při kvašení ovoce. Informoval o tom server The Guardian. Městská vodohospodářská společnost Emasesa využije 35 tun pomerančů v jedné z tamních čističek vod k výrobě čisté energie.

Pomeranče poputují do již existujícího zařízení, které vyrábí elektřinu z organického materiálu. Metan zachycený při kvašení ovoce bude použit k pohonu generátoru.

„Doufáme, že budeme brzy schopní recyklovat všechny pomeranče ve městě,“ uvedl Beningo López, vedoucí ekologického oddělení společnosti Emasesa. Odhaduje, že aby metropole dosáhla tohoto cíle, bude muset investovat přibližně 250 000 eur.

I když je primárním cílem využívat energii k provozu čističky vod, časem by se přebytečná elektřina mohla dodávat i do městské sítě. Tým, který za projektem stojí, tvrdí, že potenciál tak velkého množství ovoce je obrovský.

Testy ukázaly, že z tuny pomerančů se dá vyrobit 50 kilowatthodin elektřiny. To stačí na to, aby poskytly elektřinu pěti domům na jeden den. Další výpočet ukazuje, že pokud by se recyklovaly veškeré pomeranče ve městě, z nich vyrobená energie by mohla napájet 73 000 domů.

„Emasesa je pro Španělsko vzorem v udržitelnosti a boji proti klimatickým změnám. Nové investice jsou zaměřeny zejména na čističky odpadních vod, které k zásobování města pitnou vodou spotřebují téměř 40 procent energie,“ uvedl na tiskové konferenci starosta Sevilly Juan Espadas Cejas.

„Pomeranče pro město představují problém. Nyní z odpadu získáváme přidanou hodnotu,“ vysvětluje López. Ovoce by jinak končilo na skládce, v lepším případě by bylo použito jako hnojivo.

Někteří lidé říkají, že Sevilla je největší pomerančový háj na světě. Ovoce ale mnohdy končí na zemi, kde shnije, nebo ho přejedou auta, protože ho Španělé nejedí. Ulice jsou pak ulepené a zdržují se v nich mouchy. Město proto zaměstnává asi 200 lidí, kteří spadané pomeranče uklízejí.

Region v Andalusii produkuje asi 15 tisíc tun pomerančů. Většina ovoce z okolí se dováží do Velké Británie, kde se z něj vyrábí marmelády. Sevillské pomeranče a jejich kůra jsou také hlavní přísadou francouzských likérů Cointreau a Grand Marnier.

Reklama

Doporučované