Hlavní obsah

Španěl cestoval s granáty a částmi bomby, filipínská policie ho zadržela

Španěl u sebe měl granáty a části bomby. Filipínci ho zadrželiVideo: AP

 

Reklama

Filipínští vojáci zadrželi dvacetiletého Španěla, který po ostrově Basilan cestoval s granáty a částmi bomby. Pravděpodobně je podporovatelem militantní skupiny s vazbami na takzvaný Islámský stát.

Článek

Španělského občana Abdelhakima Labida Adiba zadrželi vojáci na filipínském ostrově Basilan. Muž u sebe totiž měl granáty a části bomby. Filipínci se rovněž domnívají, že je Adib podporovatelem militantní skupiny Abú Sajíf, která má vazby na takzvaný Islámský stát.

Dvacetiletý Španěl popřel, že by granáty a části bomby byly jeho. Vojenští důstojníci žalobci sdělili, že Adiba zadrželi ve vnitrozemí ostrova Basilan, a to konkrétně v místech, kde se členové militantní skupiny Abú Sajíf ukrývají.

Sám Adib na otázku žalobce, proč se v oblasti pohyboval a s kým se setkal, neodpověděl. Uvedl pouze, že přišel z džungle. Novinářům poté sdělil, že na Filipíny přijel koncem minulého roku, aby se zde potkal s místní ženou. Zadržen měl být údajně ve chvíli, kdy se chystal zpět do Manily, odkud chtěl ze země vycestovat.

Podle filipínského státního zástupce bude Španěl čelit obvinění z nelegálního držení výbušnin a také z porušení imigračních předpisů země. Jeho vízum pro pobyt na Filipínách mu totiž vypršelo.

Reklama

Doporučované