Hlavní obsah

Španělská státní železnice Renfe koupila podíl 50 procent v Leo Express

Foto: Leo Express

Vlak společnosti Leo Express.

Reklama

Španělské ministerstvo financí povolilo státní železniční společnosti Renfe Operadora koupit podíl 50 procent v české soukromé železniční společnosti Leo Express.

Článek

Uvedla to firma v tiskové zprávě, na kterou upozornil server Zdopravy.cz. Akvizice byla dohodnutá již letos v březnu, k jejímu dokončení však chybělo právě povolení ministerstva. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Obchod povtrdil i český dopravce.

Renfe v prohlášení uvedla, že akvizice je součástí její snahy o mezinárodní expanzi a představuje strategickou obchodní příležitost. Kvůli liberalizaci železnice se Renfe snaží více expandovat v zahraničí a očekává, že do roku 2028 bude 20 procent jejích tržeb pocházet ze zahraničí.

Koupí Leo Express se jí otevírají dveře na trhy v České republice, na Slovensku a v Polsku a získá zdroje a licence pro přístup na německý trh.

„Leo Express pokročil ve vyjednávání se španělským státním dopravcem Renfe, který má zájem o vstup do společnosti ve formě 50procentního podílu. Podepsání investiční smlouvy je dalším krokem ke vstupu strategického investora do Leo Express. Podmínky investiční smlouvy jsou předmětem obchodního tajemství, a proto se k nim Leo Express nemůže blíže vyjadřovat,“ řekl ČTK k transakci mluvčí firmy Emil Sedlařík.

Španělská společnost vyjma své domovské země působí například také ve Spojených státech a Saúdské Arábii. Podílí se též na projektu Rail Baltica, který má do roku 2026 spojit Varšavu a Tallinn.

Leo Express je soukromý železniční a autobusový dopravce, společnost v roce 2010 založil podnikatel Leoš Novotný. Před pandemií covidu-19, v roce 2019 celá skupina zaznamenala v zisk 150 milionů Kč. Kladné hospodaření vykázala i v roce 2018. Obrat jí předloni vzrostl zhruba o čtvrtinu na téměř 1,1 miliardy korun.

Reklama

Související témata:
Renfe Operadora

Doporučované