Hlavní obsah

Španělská vesnice chce zařadit sousedské klábosení na seznam UNESCO

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Andaluské městečko Algar se 1400 obyvateli se v posledních dnech dostalo do popředí španělských i světových médií kvůli svému netradičnímu apelu.

Článek

Stalo se tak poté, co tamní radnice podala žádost o zapsání pouličních sousedských hovorů na seznam nehmotného světového dědictví UNESCO.

„Je to opak sociálních sítí. Konverzace z očí do očí,“ vysvětluje jednu z hlavních motivací, proč by se takzvané „Charlas al Fresco“ mělo připojit vedle receptu na neapolskou pizzu nebo finskou kulturu saunování na seznam světového dědictví UNESCO, starosta José Carlos Sánchez. „Cílem je chránit stovky let starou tradici před pronikavou hrozbou sociálních sítí a televize,“ vysvětluje rozhodnutí města pro britský server The Guardian starosta Sánchez.

Pouliční sousedské klábosení ve večerních hodinách dále popisuje jako rituál, kdy se místní ve večerních hodinách potkávají poté, co opadne to největší horko. Dále se usadí před své domy a vyprávějí si, co se stalo nového. Samotný Sánchez uvádí, že tak sám tráví večery před domem své 82leté matky.

„Obyvatelé vyjdou na ulici a místo pocitu, že jsou sami, se mohou zapojit až do terapeutického sezení. Sdílejí své příběhy nebo problémy, kterými si procházejí, a sousedé se jim snaží pomoci,“ přibližuje Sánchez setkávání.

Dodává, že Algařané na jeho výzvu zareagovali pozitivně a městečko také nečekaně díky zájmu světa získalo publicitu. K výzvě dokonce za účasti několika občanů vytvořila radnice propagační video. „Nechceme přijít o tradice. Jedná se o způsob, jak navazovat vztahy se sousedy. Proto vynaložíme veškeré úsilí, aby bylo Charlas al Fresco přidáno na seznam nehmotného světového dědictví UNESCO,“ cituje server Euronews facebookový příspěvek tamní radnice.

Přestože se mohou zdát večerní sousedské seance jako banální věc, jiní včetně Sáncheze ji považují za hodnotnou tradici, která si zaslouží patřičnou ochranu, informuje španělský server RTVE.

Reklama

Související témata:

Doporučované