Hlavní obsah

Španělsko zapomíná na chudé, tvrdí OSN. Lidé po celé zemi se cítí opuštění

Foto: Profimedia.cz

Španělský premiér Pedro Sánchez po vyslovení důvěry jeho levicové vládě.

Reklama

Speciální vyslanec OSN strávil ve Španělsku dvanáct dní, během kterých podle svých slov narazil na „horší podmínky než v některých uprchlických táborech.“ Země se sice vzpamatovala z ekonomické krize, z hospodářského oživení ale podle OSN těží především velké korporace. Situaci má zlepšit nová levicová vláda.

Článek

Španělský stát překonal ekonomickou krizi, chudoba ale nevymizela. To ve své zprávě z dvanáctidenní návštěvy země píše speciální vyslanec Spojených národů Philip Alston. „Španělsko je zemí s bohatou historií, je to globální lídr v několika oblastech a kulturní maják,“ stojí na začátku Alstonovy zprávy vydané v pátek. „Španělsko se ale také musí podívat do zrcadla. Je jasné, že obraz, který uvidí, ho moc nepotěší,“ píše se dále ve zprávě.

Podle údajů OSN z roku 2018 je 26,1 % obyvatel Španělska a 29,5 % španělských dětí ohroženo chudobou nebo sociálním vyloučením. Nezaměstnanost je pak na úrovni 13,85 %, tedy dvojnásobku unijního průměru, nezaměstnanost mladých dokonce přesahuje třicetiprocentní hranici. K velkým změnám v těchto oblastech pak podle Alstona nedošlo. Vyslanec OSN během své dvanáctidenní inspekce navštívil Madrid, Galicii, Baskicko, Extremaduru, Andalusii a Katalánsko.

Alston ve zprávě píše, že mnoho Španělů si „nepřipadá být součástí své země“ a podmínky v některých oblastech jsou „mnohem horší než v uprchlických táborech“. Některé oblasti podle zprávy OSN trpí „nedostatkem státních a zdravotnických služeb, nízkou zaměstnaností a bezpečností a špatnou infrastrukturou nebo nefungující elektřinou,“ píše Alston. Zmiňuje, že v zemi fungují segregované školy, na těch určených převážně pro Romy pak dosahuje podíl neúspěšných absolventů až 75 procent. Romů žije ve Španělsku okolo 750 tisíc.

Nejčastějším slovem, které Alston během své inspekce slýchal, byla „opuštěnost“. Z ekonomického oživení po hospodářské krizi totiž podle něj těží především korporace a ti nejbohatší. Síť sociálních služeb je pak „roztříštěna a je obtížné se v ní orientovat“. Alston ve zprávě žádá vládu, aby se více zaměřila na pomoc ohroženým skupinám, mezi které řadí Romy, zdravotně postižené a šest milionů migrantů. O podmínkách v uprchlickém táboře v Andalusii řekl, že „soupeří s nejhoršími, které kdy na světě viděl“, cituje vyslance OSN deník The Guardian.

Španělé očekávají zlepšení situace s nástupem nové levicové vlády, kterou tvoří Španělská socialistická dělnická strana premiéra Pedra Sáncheze a levicová volební aliance Unidas Podemos. Podle Alstona se vláda musí především zaměřit na krizi v oblasti bydlení, zajistit slušné pracovní podmínky pro osoby s nižším vzděláním, zlepšit přerozdělování státních financí a zajistit transparentnost u daní z příjmu právnických osob. „Chudoba je koneckonců výsledkem politiky a právě politici ji můžou pomoci překonat,“ řekl Guardianu autor zprávy.

Reklama

Doporučované