Hlavní obsah

Špatné časy jsou tu, říká ekonom Kysilka. Musíme počítat se dvěma scénáři

Jak bude Česko hospodařit v roce 2021? Rozhovor s ekonomem Pavlem Kysilkou.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

První návrh státního rozpočtu na příští rok známe, ale kolem schodku visí otazník. Ministryně financí Alena Schillerová sice v prvním návrhu počítá se 116miliardovou „sekerou“, druhým dechem dodává, že všechno může být jinak.

Článek

Můžeme klidně znovu spadnout do půlbilionového schodku, který vláda kvůli pandemii schválila pro letošek. Ale můžeme nakonec i skončit v plusu, připouští bývalý viceguvernér ČNB Pavel Kysilka. „Málokdy jsem zažil, že tak rozdílné scénáře můžou s vysokou pravděpodobností nastat oba. Ministryně má na takovou míru nejistoty ohledně schodku v takové době právo. Musí počítat s oběma scénáři. Já bych plánoval stejně,“ říká.

Schodek se může změnit dramaticky. Do 116 miliard totiž není započítáno plánované zrušení superhrubé mzdy, konec daně z nabytí nemovitosti ani stravenkový paušál. Započítaná nejsou ani paušální daň, rychlejší odpisy a dokonce ani plánované snížení spotřební daně na naftu.

Jak z krize? Proutrácet se a proinvestovat

Půlbilionový schodek si podle Kysilky můžeme „celkem v pohodě dovolit“. Poměr vládního dluhu k HDP je jeden z nejlepších na světě. „Než přiletěl virus z Číny, dotýkali jsme se 30 %. Pokud se zrealizuje ten 500miliardový schodek, zvýší se vládní dluh k 40 %. I to nám v zahraničí můžou závidět. V dobrých letech je správné vytvořit si rezervu na ty špatné a ty teď přišly,“ míní ekonom.

Návrh rozpočtu počítá se 142,1 miliardy na investice, což je o 30 míň než letos. Podle Kysilky je to přesně tolik peněz, kolik má vláda připravených projektů. Cesta z krize vede podle něj přes dobrou náladu. Musíme se jí „proutrácet a proinvestovat“: „V letech 2009 až 2013 tu nálada nebyla dobrá a pesimismus zbytečně prodloužil krizi o 2,5 až tři roky,“ tvrdí Kysilka.

Zaplatíme dluh vyššími daněmi?

Spotřebu chce vláda nakopnout jednak pětitisícovkou, kterou pošle každému seniorovi před Vánoci, ale hlavně zrušením superhrubé mzdy a snížením daně z příjmu fyzických osob na 15 %. „Krok vlády mě příjemně překvapil. Nečekal jsem, že by tahle vláda sáhla k liberálnímu opatření. Ale jestli budou lidé utrácet nebo spořit, se dá těžko předjímat,“ uvedl Kysilka.

Snížení daní přijde na 70 až 90 miliard, „rouškovné“ pro důchodce na dalších 18. Ministryně Schillerová ohlašuje úspory. Jen ty ale rozpočet zpátky do formy nedostanou. Zvýší se, až covid odezní, razantně daně? „To by byl škodlivý krok. V rozpočtu ani po krizi nebudeme v takové situaci, abychom museli brzdit ekonomiku zvyšováním daní,“ míní Kysilka.

Reklama

Doporučované