Hlavní obsah

Chceme, aby si Isoprinosine mohli lidé koupit sami, říká poslanec SPD

Foto: ČTK

Hostem Marie Bastlové byl poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Hnutí SPD pomalu ale jistě roste podpora. Strana sází na nespokojené voliče a ostrou kritiku vládních opatření. Před pár dny dokonce vyzvala k vyslovení nedůvěry vládě. Má pro ni podporu?

Ptám se já odpovídal poslanec SPD Jan Hrnčíř.

Předseda SPD Tomio Okamura řekl, že plánuje získat 50 podpisů pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě už začátkem měsíce. „Pokud vím, tak pořád sbíráme podpisy pro návrh na vyslovení nedůvěry vládě. V tuto chvíli je nemáme, pokračujeme, přesné číslo neznám,“ řekl v pořadu Ptám se já poslanec SPD Jan Hrnčíř s tím, že kdyby se vládu svrhnout podařilo, SPD by uvítala úřednickou nebo odbornickou vládu, která by pandemii zvládla lépe.

SPD také žádala okamžité zrušení nouzového stavu, ale neúspěšně. Jeho další prodloužení prý také nepodpoří. Co straně na krocích vlády nejvíce vadí? „Aby se lidé řídili opatřeními, musí být smysluplná, logická a uvěřitelná. Ne vždy takto vláda postupuje. Například uzávěry mezi okresy, kdy lidé nemohou ani na chalupu do přírody, kde by se nesetkávali s lidmi v uzavřených prostorách, nedává smysl. Stejně tak vynucování roušek a respirátorů na volných prostranstvích a s tím spojené tvrdé zásahy policie,“ vysvětloval Hrnčíř.

Kromě kritiky legislativního rámce, podle něhož vláda o opatřeních rozhoduje, by SPD také uvítala, aby Česko zajistilo více léků na léčbu koronaviru. Sám Hrnčíř dokonce vyvolal petici žádající vládu o zajištění léku Isoprinosine. „Chceme, aby si lidé mohli v lékárnách koupit Isoprinosine, tak jako v Polsku. Tam si ho dost českých občanů kupuje,“ řekl Hrnčíř s tím, že by lidé měli mít možnost posílit si imunitu a nějakým způsobem se bránit, pokud budou mít první příznaky. „Ve chvíli, kdy je přivezou do nemocnice, už zpravidla bývá pozdě a průběhy jsou těžké,“ dodal.

Na otázku, jak si může být jistý účinností léku, který by se podle mnohých odborníků neměl užívat bez lékařského předpisu, Hrnčíř opakoval, že to není lék na covid, ale pomáhá nemoc zvládnout. Vychází údajně ze studie imunologa Jiřího Berana, který je mimo jiné členem skupiny odborníků pod názvem Blanický manifest okolo zpěváka Daniela Landy.

Nechal by se Hrnčíř očkovat Sputnikem? „Kdyby náš úřad Sputnik schválil, tak bych toho pravděpodobně využil,“ dodal.

Jak hodlá strana využít růst předvolebních preferencí? A jak hodnotí kroky současné vlády?

Poslechněte si rozhovor v úvodním podcastu, nebo si ho pusťte ve své oblíbené podcastové aplikaci. Podívat se na něj můžete také ve videu:

„Státní ústav pro kontrolu léčiv je dostatečně kompetentní, aby vakcínu Sputnik schválil. Stále jsme suverénní stát,“ řekl v pořadu Ptám se já poslanec SPD Jan Hrnčíř.Video: Seznam Zprávy

Ptám se já

Podcast Marie Bastlové. Rozhovory s lidmi, kteří mají vliv, odpovědnost, informace.

Sledujte na Seznam Zprávách, poslouchejte na Spotify, v Apple Podcasts a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech dílů najdete tady. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #ptamseja nebo na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované