Hlavní obsah

Američané se zlobí: Speciálně vycvičení psi zbytečně umírali

Foto: Profimedia.cz

Speciálně vycvičení psi pomáhají odhalovat ukryté bomby (ilustrační foto).

Reklama

Spojené státy dočasně přestaly poskytovat Jordánsku a Egyptu psy vycvičené na hledání výbušnin. Inspekce v zemích odhalila špatné zacházení s těmito zvířaty. Několik psů tam kvůli zanedbání předčasně uhynulo. USA předávají vycvičené psy několika zemím v rámci programu společného boje proti terorismu.

Článek

„Snažíme se zabránit tomu, aby psi umírali v terénu. Ti psi jsou důležití pro náš boj proti terorismu v zahraničí a pro záchranu životů Američanů,” napsala agentura AFP s odvoláním na zdroj z amerického ministerstva zahraničí.

Američané se začali zabývat chovem psů vycvičených v USA v roce 2017, kdy přišly první zprávy o problémech. Letos v září inspekce vydala zprávu, ve které jsou uvedeny případy zanedbání u 135 odevzdaných psů, mezi nimiž byli belgičtí a němečtí ovčáci, labradoři a psi dalších ras. Všichni byli vycvičení na vyhledávání výbušnin a poskytnuti do desítky zemí v rámci spolupráce v boji proti terorismu.

První problémy byly objeveny v Jordánsku, kde jeden pes uhynul kvůli špatné péči a druhý musel být utracen po návratu do USA. Inspekce pak doporučila přestat Jordánsku vycvičené psy poskytovat. Ministerstvo zahraničí ale tehdy návrh odmítlo. Inspekce však pokračovaly a zjistily, že letos v červnu a září uhynuli v Jordánsku další dva psi – jeden kvůli vystavení vysokým teplotám a druhého otrávil insekticid použitý v policejních kotcích. Úmrtí obou zvířat se dalo podle inspektorů zabránit.

Další kontroly ukázaly, že v Egyptě předčasně uhynuli tři z deseti letos poslaných psů. Jeden měl rakovinu plic, druhý problémy se žlučovým měchýřem a třetí se přehřál ve vedru.

Inspekce zopakovala své doporučení a rozšířila je z Ammánu také na Káhiru. Ministerstvo zahraničí tentokrát souhlasilo a pozastavilo předávání cvičených zvířat do Egypta a Jordánska, dokud obě země nezaručí lepší péči.

Reklama

Související témata:

Doporučované