Hlavní obsah

K Bagdádímu se dostala příliš blízko a výbuch ji zranil. Nyní už je fena Conan zpět ve službě

Foto: Twitter/Donald J. Trump

Fotografii psího hrdiny sdílel na Twitteru americký prezident Donald Trump.

Reklama

Jediným členem amerických speciálních jednotek, který se zranil při operaci s cílem zlikvidovat abú Bakr al-Bagdádího, byla fena Conan. Armádní generál Mark Miller nicméně potvrdil, že psí bojovnice se rychle uzdravuje a je zpět ve službě.

Článek

Fotografii psího člena týmu speciálních amerických jednotek známých jako Delta Force sdílel v pondělí na Twitteru americký prezident Donald Trump. Poznamenal, že pes udělal skvělou práci.

Trump také řekl, že se belgický ovčák zranil, když pronásledoval šéfa takzvaného Islámského státu Bagdádího do podzemního tunelu, kde se terorista odpálil.

„Odtajnili jsme fotku úžasného psa (jméno zůstává v utajení), který udělal opravdu skvělou práci při dopadení a zabití lídra IS abú Bakr al-Bagdádího,” napsal Trump.

Několik zdrojů z americké armády poté potvrdilo serveru Newsweek, že šlo o fenu jménem Conan. Jméno údajně dostala podle amerického moderátora a komika Conana O' Briena.

Zranění, které feně způsobil výbuch Bagdádího vesty, byla lehká. Kromě sebe samého Bagdádí odpálením vesty zabil i své tři děti.

Americká armáda tyto belgické ovčáky využívá k vedení a ochraně ozbrojených jednotek či k hledání nepřátel a výbušnin. Plemeno vyniká inteligencí a schopností být agresivní na povel, vypíchl přednosti předseda americké asociace pro válečné psy Ron Aiello Guardianu.

„Je to ten typ psa, u kterého chcete, aby vedl hlídku, jako byla tato,” řekl Aiello, který dříve sloužil u námořní pěchoty jako psovod. Aiello zároveň uvedl, že podle něj mělo utajení jména feny smysl, stejně jako to má smysl u vojáka – kvůli riziku možné pomsty.

Reklama

Související témata:

Doporučované