Hlavní obsah

Jak zabili Bagdádího: Útok přišel poté, co mu špion ukradl spodky

Vůdce Islámského státu abú Bakr al-Bagdádí.

Reklama

Vůdce Islámského státu abú Bakr al-Bagdádí zemřel v neděli na útěku před americkými vojáky. Jeho smrt popsal do detailu prezident Trump. A díky tomu, že řekl – podle bezpečnostních zdrojů – až příliš mnoho, začali mluvit i další. Kurdší zpravodajci například popsali, jak se jim povedlo nejhledanějšího teroristu najít.

Článek

„Když jsme přistáli s osmi vrtulníky, vyběhla posádka brilantních vojáků a pomocí trhaviny udělala díru do zdi, kterou se dostali dovnitř. Nechtěli projít hlavními dveřmi, protože tam byly pasti.“

To je jen jeden z mnoha výroků, jimiž likvidaci Bagdádího popsal ve Washingtonu americký prezident Donald Trump. A podle řady současných i bývalých odborníků na vojenskou a národní bezpečnost prozradil příliš. Podrobnosti – včetně přesného načasování a taktiky – by mohly jednoho dne Spojeným státům ublížit.

Trump zmapoval část cesty speciálních vzdušných sil k úkrytu teroristů. Řekl, že letadlo letělo „velmi nízko a velmi rychle“, překročilo Ruskem ovládané území a narazilo na nepřátelskou palbu. Let podle Trumpa trval hodinu a 10 minut a jednotky se zpátky vrátily identickou cestou.

Tím ovšem mohl předat teroristům cenné informace, díky kterým se mohou vyhnout zajetí nebo smrti. Ovšem například Robert Spalding, letecký generál, v rozhovoru pro Business Insider označil zveřejněné údaje za nepříliš citlivé. „Vždycky existuje riziko, že toho řekne příliš mnoho,“ řekl Spalding, který sloužil v Národní bezpečnostní radě prezidenta Trumpa. „Líbilo se mi, že nezveřejnil žádné obrázky, neexistují žádné specifikace použitých typů letadel. Všechno, co jsem viděl vyplout na povrch, bylo docela vágní.“

Jak USA Bagdádího identifikovaly?

Trump každopádně svěřil světovému tisku třeba to, že vůdce samozvaného Islámského státu byl pozitivně identifikován už 15 minut po své smrti. S tím, že americká komanda potvrdila identitu Bagdádího pomocí technologie na rozpoznávání obličeje a rychlé analýzy DNA.

„Jeho tělo bylo zmrzačeno výbuchem. Výsledky testů však poskytly určitou a naprosto jasnou identifikaci. Byl to on,” prohlásil Trump.

Příslušníci speciálních jednotek podle něj „části těla odvezli s sebou”. Přičemž: z Bagdádího těla „toho příliš nezbylo”.

Zřejmě šlo o hlavu, neboť zpravodajka Fox News Jennifer Griffinová přišla s informací, která nebyla dementována, podle níž byl Bagdádí identifikován okamžitě pomocí biometrického skeneru na rozpoznávání obličeje.

Vědce i a obecně diváky tiskové konference v Bílém domě zarazila i jiná informace, kterou Donald Trump vypustil. Že byla identifikace pomocí DNA hotova za patnáct minut. Tedy v polních podmínkách a příliš rychle.

Podle odborníků to trvá na nejlepších strojích několik hodin, a to v laboratorních podmínkách.

Podle webu Daily Beast měly ovšem speciální jednotky k dispozici novou a mnohem rychlejší čtečku DNA. Pentagon si totiž přál, aby speciální operační síly dokázaly teroristy identifikovat i na místě zásahu – a žádné časově náročné dodávky DNA do laboratoří nebyly nutné.

Čtečka váží okolo 45 kilogramů a je veliká zhruba jako kopírka, americká armáda ji tak může mít připravenou ve vrtulnících. Vyžaduje jen jednoho středně vyškoleného operátora. Méně než dvě hodiny poté, co se do přístroje vloží vatový tampon se vzorkem DNA, „vyplivne“ proužek papíru se seznamem všech shod.

Bez ohledu na velikost nebo rychlost je čtečka DNA pouze tak dobrá jako data, která má k dispozici. DNA je totiž třeba porovnat se známým vzorkem tkáně podezřelého.

Kurdové „ukradli“ Bagdádího spodní prádlo

Zcela zásadní se pak jeví informace, které zveřejnili Kurdové ze syrské arabsko-kurdské koalice SDF.

Hlavní poradce SDF Polat Can na twitteru uvedl, že se jejich člověk dokázal dostat k Bagdádímu. A právě tento kurdský špion pár dní před Bagdádího smrtí ukradl jeho spodní prádlo.

To poté Američané otestovali, získali DNA, již použili k prokázání jeho identity, než byl zabit.

„Náš vlastní zdroj, který se byl schopen k Bagdádímu dostat, přinesl jeho spodní prádlo k provedení testu DNA, abychom se ujistili, že dotyčnou osobou byl sám al-Bagdádí,” napsal Can na Twitter.

Kurdové podle Trumpova prohlášení k dopadení Bagdádího přispěli „cennými informacemi“.

„Veškeré informace, přístup k al-Bagdádímu i identifikace jeho skrýše byly výsledkem naší vlastní práce. Náš zdroj se podílel na odesílání souřadnic, nasměrování bombardéru a úspěšném provedení operace do poslední minuty,“ dodal Can.

Bagdádí prý byl pohřben do moře

Náčelník generálního štábu generál Mark Milley dnes oznámil, že s pozůstatky abú Bakra al-Bagdádího naložili v souladu s mezinárodním právem. Podle zdrojů televize CNN byl vůdce Islámského státu pohřben do moře, stejně jako šéf al-Káidy Usáma bin Ládin v roce 2011.

Generál na dnešní tiskové konferenci rovněž oznámil, že při víkendové operaci na severozápadě Sýrie, při které Bagdádí zemřel, Američané zadrželi dva muže. Nyní jsou ve vazbě, nicméně není jasné kde.

Američané nyní podle generála Milleyho nemají v plánu zveřejnit fotografie a video z Bagdádího smrti, tyto materiály jsou stále tajné. Je ale možné, že je zveřejní v několika příštích dnech. Trump informoval novináře rovněž o tom, že pes, který byl při operaci zraněn, se uzdravuje.

Trumpovo teatrální oznámení smrti al-Bagdádího se lišilo od oznámení smrti bin Ládina, které v roce 2011 pronesl prezident Barack Obama. Následná kritika tak odlišná nebyla. Úředníci Obamovy administrativy byli podle Business Insideru v té době rovněž kritizovaní za to, že o útoku na komplex v pákistánském Abbottabadu odhalili příliš mnoho.

Tehdejší předseda výboru pro vnitřní bezpečnost Sněmovny reprezentantů Peter King vyzval k zahájení vyšetřování poté, co bylo odhaleno, že úředníci Obamovy administrativy o štvanici na bin Ládina informovali režisérku filmu „Zero Dark Thirty“ Kathryn Bigelowovou.

Podle Business Insideru bude vždy existovat napětí mezi touhou amerického prezidenta získat politický kredit za úspěšnou operaci a touhou amerických vojenských sil po utajení takové operace.

Trump čelil kritice za zveřejnění vysoce citlivých informací o vojenských a zpravodajských operacích již v minulosti. V srpnu přidal na Twitter vysoce detailní obrázek íránského odpalovacího stanoviště raket, o kterém odborníci tvrdili, že byl s největší pravděpodobností vyjmut z jeho tajného brífinku.

Reklama

Doporučované