Hlavní obsah

Jaká je budoucnost Islámského státu? Virtuální chalífát a nový Bagdádí

Foto: Reuters

Bagdádí pro média vystupoval výjimečně. Snímek ze začátku letošního roku.

Reklama

„Minulou noc Spojené státy přivedly jednoho z největších světových teroristů ke spravedlnosti. Abú Bakr Bagdádí je mrtvý. Zemřel jako pes. Zemřel jako zbabělec. Svět je nyní mnohem bezpečnější místo,“ oznámil v neděli z Bílého domu Donald Trump. Spojené státy sice s pomocí svých koaličních spojenců Iráku a Syrských demokratických sil přispěly ke smrti teroristického vůdce, Islámský stát ale stále existuje. A spolu s ním obavy z jeho dalšího vývoje.

Článek

Abú Bagdádí více než kdokoli jiný symbolizoval samozvaný Islámský stát (IS). V roce 2014 ustanovil chalífát, kterému požadoval oddanost světových muslimů.

„Okolo osmi milionů lidí bylo pod jeho kontrolou. Vydíráním získal miliardy dolarů. Vykonával také velmi kruté praktiky: popravy, mučení, ukřižování, amputace, topení, upalování zaživa,“ řekl bezpečnostní korespondent BBC Frank Gardner.

Podle některých odborníků by jeho smrt spolu se ztrátou většiny území získaného v roce 2014 mohla být poslední ranou pro globální ambice IS. Podle jiných ale bude Bagdádí jednoduše nahrazen jiným vůdcem a Islámský stát jen pozmění způsob svého fungování.

Příběh nekončí

Bagdádí stál v čele samozvaného Islámského státu. Nejdříve zajal Rakku v Sýrii, vedl bleskové války napříč Irákem, běsnil od Mosulu k Tikritu až k branám Bagdádu. Jeho IS fungoval na standardech hrozivé brutality, obnovil a praktikoval otroctví, neštítil se páchat genocidu proti jezídům, prováděl masové popravy, ničil náboženská a historická místa. A ideálně za přítomnosti kamer.

Islámský stát nadále působí v západní Africe, Libyi, na Sinaji, v Afghánistánu a na Filipínách. Své následovníky má po celém světě včetně Evropy. Podle zprávy vydané Pentagonem v srpnu letošního roku se v prostoru mezi Sýrií a Irákem volně pohybuje až 18 000 bojovníků IS. A podle odborníků neexistuje důvod domnívat se, že hrozba jménem Islámský stát zmizí spolu s jeho vůdcem Bagdádím.

„Pro Islámský stát je to jednoznačně velký zásah. Ale není to jeho konec. Bagdádí bude pravděpodobně jen nahrazen,“ říká Frank Gardner. „Fakt, že dovedl Islámský stát na světlo úspěchu v roce 2013 a 2014, zde stále existuje. Zůstal po něm chaos ve spoustě státech a v místě s nestabilní a špatnou vládou může Islámský stát stále fungovat a prosperovat.“

A právě chaos uvnitř států a autoritářské vlády jsou pro teroristické odnože ideálním prostředím. Bez ohledu na stav Islámského státu zůstává půda pro extremistické skupiny na Blízkém východě stále úrodná. Politické strany umlčují a uvězňují každého, kdo volá po změně, zabíjejí a mučí skutečné i imaginární odpůrce nebo je vyhánějí do exilu. Jejich skutečnou opozici tak tvoří nejextremističtější a nejnásilnější živly, jejichž řady doplňují ti, kteří se vrátili z vězení nebo mučících komor v Damašku, Káhiře, Bagdádu nebo Rijádu.

Obyvatelstvo tak čelí dilematu. Tiše přijmout autoritářsky vedený zkorumpovaný stát, anebo se dát dohromady s extremisty. Zatím ve většině případů vyhrává první možnost.

„Islámský stát zde stále je. Má své následovníky, mají zbraně, munici, nástroje pro výrobu bomby a v útocích budou pokračovat,“ vysvětluje Gardner. Stejně jako se arabští mudžáhidové proměnili v al-Káidu v Iráku, která se transformovala v Islámský stát, píše CNN.

Virtuální chalífát

Původní Islámský stát byl teroristická skupina fungující na svém vlastním území. Během doby své existence ale změnil svoji strukturu a strategii. Podle serveru CNN se jejich budoucnost obrátí na virtuální svět. Spletitá síť vztahů na sociálních sítích, propojení webů a serverů. Virtuální chalífát držený pohromadě vírou a důvěrou jeden v druhého.

Bez existujícího území pro výcviková zařízení, kde by mohl virtuální Islámský stát trénovat své bojovníky, bude ale oslaben. Někteří bojovníci IS mohou přeběhnout k jiné teroristické skupině. Al-Káida působící v Sýrii už několik členů IS přijala za své.

Vůdce bez kultu osobnosti

Na rozdíl od Usámy bin Ládina nebo Abú Musaba az-Zarkávího si Bagdádí udržoval nízký profil. Na veřejnosti se objevil pouze jednou, a to v červenci 2014, kdy kázal v mosulské mešitě. Účty na sociálních sítích ovládané IS jen sporadicky vydávaly zvukové zprávy, údajně vytvořené jejich vůdcem. Začátkem tohoto roku se potom na internetu objevilo video, na kterém byl zjevně Bagdádí v neformálním oblečení na podlaze oznamující, že „bitva o Baghúz skončila“.

CNN na jaře během bitvy o Baghúz dělala rozhovory s desítkami bojovníků IS a jejich rodinami. Jméno Bagdádího zmínil jen málokdo. Ti, kteří zůstali loajální k ideologii IS, zdůrazňovali oddanost pouze Islámskému státu, nikoli jeho vůdci. Bagdádí byl jen na vrcholku pyramidy moci a je otázka, kdo jej nahradí.

Bagdádí kolem sebe nikdy nevytvořil kult osobnosti. Zdůrazňoval sice, že je potomkem proroka Mohameda, ale nikdy se nepovyšoval na úroveň Usámy bin Ládina, kterého znal celý svět. Bin Ládin se poprvé proslavil v 80. letech, kdy vedl tzv. arabské mudžahedíny ve válce proti sovětské okupaci Afghánistánu. V 90. letech začal poskytovat rozhovory i západním médiím, po 11. září vydával prohlášení i zveřejňoval videa.

Jako chalífa Islámského státu Bagdádí rozhovor nikdy nikomu neposkytl.

Kdo byl Bagdádí?

V roce 2003, během americké invaze do Iráku, se Bagdádí začlenil do armádního hnutí a byl zajat Američany. Po deseti měsících byl propuštěn na svobodu a přidal se k irácké odnoži al-Káidy, která se později stala islámským státem Iráku.

Pod jeho vedením se povstalecká skupina proměnila v celosvětovou teroristickou organizaci.

Jeho pozice se začala rýsovat v roce 2010, kdy byl prohlášen oficiálním vůdcem Islámského státu, tehdy odnoží al-Káidy v Iráku. Jako vůdce tak byl zodpovědný za útoky v Bagdádu a okolí. Po smrti Bin Ládina v roce 2011 Bagdádí přislíbil odvetu Spojeným státům a jejich spojencům v Iráku. USA ho zavedly na seznam „zvláště nebezpečných celosvětových teroristů“, zvyšovaly vůči Bagdádímu sankce a za informace vedoucí k dopadení nabízely odměnu v řádech milionů dolarů.

V roce 2014 z kazatelny historické Velké mešity v Mosulu oznámil Bagdádí vytvoření celosvětového chalífátu. Znovuzřízení chalífátu ale náboženští vůdci a islámští učenci odmítli stejně tak jako Bagdádího nárok na post chalífy. Bagdádí od tohoto okamžiku přesto pokračoval v organizování, expanzi skupin, utváření jeho teroristického fenoménu, který se dostal do celého světa.

Vojáky pronásledovaný Bagdádí si nakonec na život sáhl sám. V podzemním tunelu odpálil nálož připevněnou k vlastní vestě. S sebou vzal tři své děti, které měl podle Američanů použít jako lidský štít. Vůdce Islámského státu tak Američané vypátrali a našli dle slov Donalda Trumpa „ufňukaného, křičícího, plačícího“.

Reklama

Doporučované