Hlavní obsah

Speciální prohlídka Národního divadla od suterénu po střechu. Svými místy nás provedli umělci z činohry, baletu i opery

Šest umělců vás provede místy, kam se diváci Národního divadla běžně nepodívají.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kytice a Labutí jezero patří k nejžádanějším novinkám Národního divadla, jsou vyprodané několik měsíců dopředu. Právě v jejich zákulisí jsme točili speciální vydání Mých míst. Šest osobností jsme požádali, aby pro vás vybrali své nejoblíbenější místo ve „Zlaté kapličce”.

Článek

Technici dostavují scénu na Kytici, novou inscenaci Činohry Národního divadla. Režisérské duo SKUTR využívá celý prostor, proto se právě zkouší jedno z mnoha „létání“. Nad jevištěm se vznáší Anna Fialová v roli Vodníkovy milé.

Právě jeviště si při natáčení vybrala jako své nejoblíbenější místo Jana Boušková. Hraje tu už od konzervatoře, v Kytici exceluje v baladě Dceřina kletba. „Je to skvělé představení. Při zkouškách jsme si všichni jenom tak hráli, režiséři z nás udělali děti, které to bavilo. Nikomu nepřišlo hloupé tohle zkusit. Byla to nádherná atmosféra a myslím, že se to přeneslo i do toho představení. A i na diváky, protože jsem vlastně poprvé zažila, že na veřejné generálce lidé vstali a tleskali,” líčí Jana Boušková.

Intimní zpovědi: Hrála jsem i se žlučníkovým záchvatem, vzpomíná herečka Národního divadla

O svém životě s Národním divadlem mluví Jana Boušková, Nikola Márová a další umělci.Video: Seznam Zprávy

Volba Patrika Děrgela na místo, kam vezme náš štáb, padla na maskérnu. Přitom líčení nemá vůbec rád. „Ale dá se tady popíjet kafíčko, povídat s holkami, koukat na rybičky, takže se člověk před výstupem uklidní. Občas se tu udělá rautíček,” libuje si během líčení v křesle vedle Františka Němce, který půjde na jeviště jako první – přednášet Záhořovo lože.

Natáčíme i o pauze, pak i po představení. S Lucií Polišenskou vyšplháme na druhou galerii, odkud vedou další schody: na terasu pod sousoším trig. „O mně se ví, že miluju terasy a balkóny. A neznám moc teras, odkud je vidět Pražský hrad a Eiffelovka zároveň,” vtipkuje Lucie při pohledu na Petřínskou rozhlednu.

Primabalerína Nikola Márová nás vzala přímo na střechu Národního divadla, která ji fascinovala už jako malé dítě, když kolem jezdila tramvají. „Koukala jsem na zlaté zábradlí na střeše a představovala jsem si, že je to postel pod nebesy,” říká představitelka Odetty a Odilie v Labutím jezeře, proč si vybrala místo přístupné jen po strmém schodišti a žebříku.

Nemůžeme se s ní kochat výhledem na Prahu dlouho. V historické ředitelně na nás čeká ředitel Národního divadla, profesor Jan Burian. Proč si jako místo natáčení vybral hlediště? Kolik zaměstnanců má česká první scéna? A jaké skvosty ukrývá prezidentské apartmá? Ukážeme vám je.

Bonusem bude prezidentská lóže. A pak překvapení, že sólista Opery Národního divadla Jiří Sulženko si zpěv ke kontrabasu přibral kvůli sázce. A také, že za jeho sólovou kariéru může nedostatek bytů.

Premiéru pořadu Moje místa vysílá Televize Seznam každé úterý ve 20:00, následují Intimní zpovědi.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reklama

Související témata:
Jeviště

Doporučované