Hlavní obsah

Spočítali jsme, o kolik přijdou nemocnice, když léčí covid-19

Foto: PATRIK UHLÍŘ / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ministerstvo změnilo vyhlášku u plateb za léčbu pacientů s covidem-19.

Reklama

Nemocnice dostávají za léčbu pacientů s covidem-19 v letošním roce od pojišťoven méně. Změna už má také první dopady. Některá zařízení snížila zdravotníkům odměny.

Článek

Minulý týden poslal šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek svůj pravidelný report.

Denně v něm detailně popisuje, kolik pacientů s covidem-19 leží v českých nemocnicích. Jestli jsou na standardním lůžku, na jednotce intenzivní péče, nebo zda jsou jako nejtěžší případy připojeni na dýchací přístroje.

Nyní lze díky těmto datům získat ještě další důležité informace: o kolik teď nemocnice přijdou na péči o pacienty s covidem. A to změnou úhradové vyhlášky, kterou Ministerstvo zdravotnictví pro letošní rok připravilo.

Podle jedné z tabulek zdravotních statistiků bylo 10. února ve Fakultní nemocnici Hradec Králové celkově 190 pacientů s covidem-19 na standardních lůžkách nebo lůžkách intenzivní péče.

Ještě loni by za jejich péči dostalo toto zdravotnické zařízení od pojišťoven o 442 tisíc korun navíc než nyní.

„Pro rok 2020 platilo, že za každý ošetřovací den, který pacient strávil na standardním lůžku, dostane nemocnice kompenzaci ve výši 2331 korun. Pro ošetřovací dny na intenzivních lůžkách byla stanovena kompenzace 59 064 korun za den,“ uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

„Tyto částky byly spočítány tak, aby umožňovaly nemocnicím pokrýt náklady na ochranné prostředky a dále umožňovaly vyplácet odměny personálu, který pečuje o covid pacienty,“ doplnila.

Právě nákup respirátorů a dalších ochranných pomůcek přinesl nemocnicím loni další náklady navíc. Jenže ministerstvo pro rok 2021 úhradovou vyhlášku změnilo.

A tak všechny nemocnice inkasují za péči o pacienty s koronavirem peněz méně (konkrétní propočet za jeden den je uveden v tabulce níže). Kvůli tomu se už některé z nich rozhodly, že zdravotníkům, kteří se starají o nemocné s covidem-19, sníží příplatky. Lékaři a zdravotní sestry, jak už Seznam Zprávy napsaly, tak přijdou nejspíše o tisíce korun měsíčně.

O kolik méně za jeden den dostanou nemocnice za léčbu pacientů s covidem-19?

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady: 242 424 korun

Fakultní nemocnice Motol: 291 375 korun

Fakultní Thomayerova nemocnice: 417 249 korun

Fakultní nemocnice Bulovka: 351 981 korun

Fakultní nemocnice Brno: 226 107 korun

Fakultní nemocnice Hradec Králové: 442 890 korun

Krajská nemocnice Liberec: 300 699 korun

Pardubická nemocnice: 314 685 korun

Fakultní nemocnice Plzeň: 424 242 korun

Zlínská nemocnice: 251 748 korun

Náchodská nemocnice: 287 799 korun

Nemocnice v Ústí nad Labem: 186 480 korun

Nemocnice v Českých Budějovicích: 173 825 korun

Nemocnice v Karlových Varech: 186 480 korun

Fakultní nemocnice Ostrava: 146 853 korun

Poznámka: Jde o propočet podle počtu hospitalizovaných z 10. února.

Řada zdravotnických zařízení – třeba jako Fakultní nemocnice v Hradci Králové – zatím nemá odhady, o kolik přijdou. Jinde si je však už udělali.

Třeba ve Zlíně nebo v Liberci.

„Pokud by zlínská nemocnice poskytovala během celého roku péči v takovém rozsahu a takovému počtu covid pacientů, jako tomu bylo v poslední čtvrtině loňského roku, poklesnou naše příjmy o 140 milionů korun za celý rok. Toto číslo je samozřejmě počítáno jako maximální a odvíjí se od počtu hospitalizovaných pacientů a počtu otevřených covid stanic,“ uvedl mluvčí zlínské nemocnice Egon Havrlant.

„Odhadujeme výpadek na cca 55 milionů až 60 milionů korun za rok s tím, že rozložení pandemie by bylo stejné jako v roce 2020 – tedy cca sedm až osm měsíců v roce,“ napsal mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář.

Zdravotní pojišťovny až do loňské epidemie koronaviru platily za každého pacienta, který byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče, částku 166 400 korun za týden.

Kvůli pandemii musely nemocnice část operací zrušit, a tak přišly o příjmy. V éře ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) bylo proto dohodnuto, že budou pojišťovny ke covidu hradit příplatek.

V součtu pak týdenní léčba jednoho pacienta s covidem-19 na jednotce intenzivní péče celkově stála 579 848 korun. Poté, co se úhrada nyní snížila, dostanou za léčbu jednoho pacienta o 133 679 korun méně.

Reklama

Doporučované