Hlavní obsah
Online

Putinův mluvčí Peskov se nakazil koronavirem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Nemocí covid-19 se na celém světě nakazilo přes 4,1 milionu lidí. Více než čtvrtina se uzdravila, zemřelo přes 280 tisíc lidí. Nejhůře zasaženou zemí zůstávají Spojené státy, kde počet obětí překročil 80 tisíc.

Článek

Co byste měli vědět?

- V Rusku přibylo za poslední den 10 899 případů nákazy koronaviru. Je to mírný pokles oproti pondělí, kdy země hlásila rekordních 11 656 případů. Celkem již Rusko eviduje 232 243 případů koronavirové infekce, což jej podle agentury Interfax řadí na druhou příčku z hlediska počtu nakažených na světě.

- Ve Spojených státech zemřelo kvůli koronaviru během uplynulých 24 hodin méně než 900 lidí, a to druhý den za sebou, uvedla agentura AFP s odvoláním na Univerzitu Johnse Hopkinse. Země s 328 miliony obyvatel zaznamenala 830 úmrtí. O den dříve to bylo 776 úmrtí. Denní bilance se v USA několik týdnů držela mezi 1000 a 2500 mrtvými.

- Ve Francii zemřelo s covid-19 dalších 348 lidí. Celková bilance mrtvých od počátku epidemie tak vzrostla na 26 991, informovalo dnes místní ministerstvo zdravotnictví. Francie překonala celkovou bilanci Španělska, které k dnešku eviduje 26 920 mrtvých.

Dění ve světě jsme sledovali online i včera:

  • Studie: V Brazílii se koronavirus šířil už v čase karnevalů

    Koronavirus se v Brazílii šířil již začátkem února, tedy o několik týdnů dříve, než úřady nákazu potvrdily u prvního člověka. V tomto čase přitom v zemi vrcholilo období karnevalů, při němž se miliony Brazilců účastní bujarých oslav na ulici. Ve své nové studii to uvedl tamní výzkumný ústav Fiocruz, informovala dnes agentura AFP.

  • Americké akcie oslabily kvůli obavám z nové vlny koronaviru

    Akcie ve Spojených státech dnes oslabily poté, co odborník na infekční nemoci varoval americký Kongres, že šíření koronaviru by v důsledku předčasného obnovování hospodářského života mohlo znovu nabrat na intenzitě.

    Naděje investorů na oživení ekonomiky v důsledku uvolňování restriktivních opatření nyní podkopávají obavy z příchodu nové vlny koronaviru. Epidemiolog Anthony Fauci sdělil Kongresu, že koronavirus stále není pod kontrolou.

  • V Londýně zemřela s covid-19 žena, již poplival údajně nakažený

    V Británii zemřela s covid-19 žena, kterou v březnu poplival neznámý muž, jenž tvrdil, že je nakažený koronavirem. S odvoláním na příbuzné zemřelé o tom dnes informovala zpravodajská stanice BBC. Zda se 47letá Belly Mujingaová skutečně nakazila od dotyčného muže, není jasné. Po útočníkovi pátrá policie.

  • Saúdská Arábie po ramadánu zavede na pět dní zákaz vycházení

    Saúdská Arábie během nadcházejících pětidenních oslav svátku íd al-fitr, který se slaví po konci ramadánu, zavede kvůli koronaviru 24hodinový zákaz vycházení. S odvoláním na dnešní prohlášení tamního ministerstva vnitra o tom informovala agentura Reuters.

    Íd al-fitr letos začne se západem slunce 23. května. V zemi do té doby budou platit stávající opatření, která zahrnují volný pohyb mezi devátou ranní a pátou odpolední. V poutním městě Mekka již nyní platí celodenní zákaz vycházení. Ministerstvo vnitra však Saúdské Araby vyzvalo, aby se i nadále izolovali od ostatních a nescházeli se ve skupinách čítajících více než čtyři lidi.

    Bezmála 38milionová Saúdská Arábie od propuknutí nákazy v zemi eviduje 42 925 infikovaných, z čehož 264 lidí zemřelo.

  • USA za duben kvůli koronaviru vykázaly rekordní schodek rozpočtu

    Rozpočtový deficit Spojených států v dubnu činil rekordních 738 miliard dolarů (18,6 bilionu Kč), protože koronavirová krize vedla k prudkému růstu výdajů a poklesu příjmů. Vyplývá to z dnešních údajů amerického ministerstva financí.

    Dubnový deficit podle ministerstva odráží obrovské vládní výdaje na zmírnění ekonomických dopadů koronavirové krize. Americký Kongres koncem března schválil záchranný balík v hodnotě 2,3 bilionu dolarů. Následně jeho objem rozšířil až na zhruba tři biliony dolarů. Duben byl prvním měsícem, ve kterém se peníze na schválená stimulační opatření vynakládaly, napsala agentura Reuters.

  • Merkelová: Německo musí pomoci s oživením sousedních ekonomik

    Německo musí pomoci sousedním zemím v Evropské unii oživit po koronavirové krizi své ekonomiky. Podle agentury Reuters to dnes na jednání s poslanci konzervativní unie CDU/CSU řekla kancléřka Angela Merkelová.

    Pro Německo jako exportní zemi je důležité, aby se jeho partnerům v EU také dařilo dobře, řekla Merkelová podle Reuters, která se odvolává na účastníky jednání. Kancléřka to řekla v kontextu s konzultacemi o unijním programu obnovy, jehož rozsah a financování jsou zatím nejasné.

    Německo je podle Reuters nejúspěšnější velkou evropskou zemí v boji proti koronaviru, částečně i díky masivnímu testování, což umožnilo částečné znovuotevření největší evropské ekonomiky. Merkelová však na dnešní schůzi poznamenala, že není v ničím zájmu, aby pouze Německo bylo po krizi silné.

  • Německo: Takzvané reprodukční číslo se vrátilo pod kritickou hodnotu jedna

    Takzvané reprodukční číslo, tedy údaj o tom, kolik jeden infikovaný v průměru nakazí dalších osob, se dnes po třech dnech opět vrátilo pod kritickou hodnotu jedna, a je nyní 0,94, uvedl večer RKI. V pondělí dosáhlo číslo hodnoty 1,07, a bylo tak už třetí den po sobě vyšší než jedna. „Potud neočekáváme obnovení stoupajícího trendu,“ uvedl RKI a dodal, že počet případů nákazy v Německu klesá.

  • Borrell: EU by neměla kvůli pandemii ubírat peníze na obranu

    Evropská unie by neměla snižovat výdaje na společnou obranu ani přesto, že potřebuje masivně investovat do podpory hospodářství stiženého koronavirovou krizí. Současná pandemie může vést ke zhoršení bezpečnostní situace a EU by na to měla být připravena. Prohlásil to šéf unijní diplomacie Josep Borrell po dnešní videokonferenci ministrů obrany věnované zejména dopadům pandemie covid-19 na spolupráci evropských armád.

    Evropská komise chce v průběhu května představit návrh sedmiletého rozpočtu, jehož podstatná část by měla sloužit k hospodářskému oživení. Někteří diplomaté očekávají, že výdaje na unijní obranné projekty budou klesat. Tak tomu ostatně bylo již v únoru, kdy lídři zemí EU jednali o tehdejším „předkrizovém“ návrhu rozpočtu.

  • Francie překonala Španělsko v počtu zemřelých s covid-19

    Ve Francii zemřelo s covid-19 dalších 348 lidí. Celková bilance mrtvých od počátku epidemie tak vzrostla na 26 991, informovalo dnes místní ministerstvo zdravotnictví. Francie překonala celkovou bilanci Španělska, které k dnešku eviduje 26 920 mrtvých.

    Po USA, Británii a Itálii je nyní Francie čtvrtou zemí s největším počtem obětí nemoci, kterou způsobuje koronavirus SARS-CoV-2. Mezinárodní srovnávání je ovšem poněkud složité, neboť každá země při sčítání obětí nemoci používá trochu jinou metodiku.

  • Merkelová naznačila možnost postupného otvírání hranic se sousedy

    Německá kancléřka Angela Merkelová při jednání s konzervativními poslanci uvedla, že Německo by brzy mohlo v součinnosti se sousedními zeměmi začít otvírat hranice. Vyplývá to z informací agentury DPA, která se odvolává na účastníky virtuální schůze konzervativní frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu. Při otvírání hranic směrem k sousedům bude podle ní často uplatňován dvoustupňový proces. Poukázala však údajně i na to, že Česká republika a Polsko zavedly hraniční kontroly ze své strany.

  • Tradiční tanec tureckých svateb by se nově mohl tančit s tyčemi

    Pandemie covid-19 zastavila na čas i konání svatebních oslav, s postupným uvolňováním omezení se už také v Turecku připravují na jejich obnovení. Jenže na turecké svatbě nesmí chybět tradiční místní tanec halay, při němž se lidé drží za ruce či za ramena. Turečtí organizátoři svateb ve snaze urychlit jejich obnovení proto navrhují, aby se tanec tančil s tyčemi. Informoval o tom deník Hürriyet.

    „Připravujeme se, jako kdyby měl být zákaz konání svateb zrušen už zítra. Přijali jsme řadu opatření, jak neohrozit zdraví lidí,“ citoval turecký deník šéfa sdružení organizátorů svateb a provozovatelů svatebních síní Barişe Aye. „Velkou pozornost budeme věnovat hygieně zaměstnanců i prostor. A chceme také, aby se halay tančil s 1,5 metru dlouhými tyčemi,“ dodal s odkazem na doporučenou bezpečnou vzdálenost proti koronaviru.

  • Logitech zvýšil tržby a zisk, poptávku podpořil koronavirus

    Švýcarský výrobce vnějších počítačových zařízení Logitech International výrazně zvýšil čtvrtletní tržby a zisk. Poptávku po jeho produktech podpořila koronavirová krize, která vedla k růstu práce z domova a přiměla řadu lidí k většímu využívání technologií při komunikaci s rodinou a přáteli.

  • Itálie hlásí 172 dalších obětí koronaviru, podobně jako v pondělí

    V Itálii za uplynulý den v souvislosti s nemocí covid-19 zemřelo dalších 172 lidí. V pondělí úřady evidovaly 179 úmrtí. Celkový počet obětí v Itálii, která má celosvětově jednu z nejvyšších bilancí zemřelých, nyní činí 30 911. Potvrzených případů nákazy nově přibylo 1402, což je téměř dvojnásobek oproti pondělí. Informovala o tom s odvoláním na italské úřady agentura Reuters.

    Infekce se v zemi od propuknutí nákazy potvrdila u 221 216 lidí, což je šestý nejvyšší počet na světě. S koronavirem se v současnosti potýká 81 266 lidí. Na jednotkách intenzivní péče je 952 lidí, jejich počet v uplynulých týdnech soustavně klesá. Z covid-19 se dosud vyléčilo přes 109 000 pacientů.

  • Fauci: Počet obětí covid-19 v USA je vyšší, než se uvádí

    Ve Spojených státech kvůli covid-19 zemřelo „téměř určitě“ více lidí, než uvádějí statistiky. Dnes to při jednání ve výboru pro zdraví, vzdělání, práci a důchody amerického Senátu řekl epidemiolog a poradce vlády Anthony Fauci.

    Uvedl, že zejména vzhledem k situaci v New Yorku, kde zdravotní systém byl kvůli velkému počtu nemocných s koronavirem přetížený, mohli infikovaní lidé umírat doma. Ve statistikách úmrtí spojených s covid-19 nefigurují, protože nebyli převezeni do nemocnice.

    Podle informací americké Univerzity Johnse Hopkinse zemřelo ve Spojených státech na komplikace související s koronavirovou infekcí 80 900 lidí. Nakazilo se 1,35 milionu lidí.

  • Libanon po uvolnění opět načas zavede karanténu

    Libanonská vláda dnes rozhodla o opětovném zavedení celostátní karantény, platit začne od středečního večera a potrvá čtyři dny. Libanon minulý týden začal s uvolňováním některých opatření proti šíření koronaviru, v pondělí však tamní úřady kvůli zvýšenému počtu nových nakažených varovaly před novou vlnou epidemie. Informovala o tom agentura AFP.

    Blízkovýchodní země ve snaze omezit šíření koronaviru v půlce března vyhlásila celostátní karanténu. Po zlepšení situace minulý týden s určitými omezeními otevřela restaurace, kadeřnictví a další podniky. Důvodem pro opětovné zavedení některých opatření jsou podle premiéra Hasana Dijába lidé, kteří nedodržují bezpečnostní doporučení.

    Od počátku epidemie Libanon, kde žije 6,8 milionu obyvatel, eviduje 870 infekcí, z čehož 26 lidí zemřelo.

  • Horníci z polského Slezska, centra epidemie, čelí vlně nenávisti

    Horníci z uhelných dolů v polské části Slezska i další obyvatelé tohoto regionu čelí podle portálu onet.pl vlně nenávistných útoků v internetových diskuzích. Slezsko se v posledních týdnech stalo epicentrem nákazy koronavirem v Polsku, nemoc se šíří hlavně v dolech, testy infekci prokázaly u osmi stovek horníků a více než 650 členů jejich rodin.

    „Kdyby nebylo to Slezsko, bylo by to super. Škoda, že se s tím nic nenadělá,“ napsala jedna z účastnic internetové diskuze. „Kdyby se Slezské vojvodství věnovalo Německu, měli bychom skoro po koronaviru,“ napsal někdo jiný.

    Objevily si i návrhy, aby se Slezsko „vybombardovalo“, umírněnější návštěvníci diskuzních fór navrhují, aby byl tento region, kde žije německá menšina, i lidé požadující jeho autonomii, uzavřen. Polsko části Slezska získalo až po druhé světové válce na úkor Německa.

  • MMF zřejmě zhorší výhled, vyzývá k opatrnému restartu ekonomik

    Mezinárodní měnový fond (MMF) pravděpodobně přikročí k dalšímu zhoršení výhledu světového hospodářství, protože koronavirová krize má na řadu ekonomik větší dopad, než se předpokládalo. Uvedla to dnes podle agentury Reuters šéfka fondu Kristalina Georgievová. Ekonomové MMF dnes navíc varovali, že Evropa a Asie riskují novou vlnu koronaviru, pokud budou obnovovat hospodářský život příliš rychle.

    MMF v polovině dubna ve svém jarním výhledu předpověděl, že globální ekonomika v letošním roce klesne o tři procenta. Světové hospodářství tak podle fondu směřuje k nejhlubší recesi od velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století. Ještě v lednu přitom MMF očekával nárůst světové ekonomiky o 3,3 procenta.

    „Údaje přicházející z mnoha zemí jsou horší než naše již tak pesimistické prognózy,“ uvedla dnes Georgievová. „S velkou pravděpodobností někdy v červnu představíme aktualizaci svých prognóz,“ dodala. „Očekáváme, že tam bude o něco více špatných zpráv ohledně toho, jak vidíme rok 2020,“ upozornila.

  • Covid-19 překonala i nejstarší Španělka, ve svých 113 letech

    Z nemoci covid-19, která je nejnebezpečnější pro seniory a lidi s podlomeným zdravím, se vyléčila i nejstarší Španělka. Ve svých 113 letech, které oslavila 4. března, překonala María Branyasová nákazu koronavirem, jež se u ní potvrdila minulý měsíc. Informoval o tom dnes deník El Periódico.

    „Cítím se velmi dobře, přiměřeně svému věku,“ popsala svůj stav po překonání nákazy nejstarší Španělka, která žije už dvacet let v domově pro seniory v katalánském městě Olot. Koronavirus se u ní potvrdil v dubnu a od té doby byla v izolaci na svém pokoji v domově pro seniory.

  • Slovensko podle Matoviče otevře školy, pokud se pandemie nezhorší

    Slovensko je v případě pokračování příznivého vývoje pandemie choroby covid-19 připraveno otevřít mateřské školy a obnovit vyučování na prvním stupni základních škol, účast dětí ale nebude povinná. Po schůzce s epidemiology to dnes novinářům řekl premiér Igor Matovič. Slovensko v posledním období zaznamenává jen malý počet nových případů nákazy koronavirem.

    „Čím lepší výsledky budeme mít příští pondělí, tím budeme odvážnější při rušení restrikcí. Potřebujeme vidět výsledky z toho předešlého uvolnění opatření,“ řekl Matovič.

    Bratislava naposledy minulý týden přistoupila k další etapě uvolňování omezení, když umožnila otevřít například většinu prodejen a provoz teras restaurací.

  • V Británii zemřelo dalších 627 lidí s covid-19

    V Británii zemřelo s covid-19 dalších 627 lidí. Denní přírůstek počtu zemřelých tak oproti předchozím třem dnům výrazně vzrostl. V pondělí hlásilo ministerstvo zdravotnictví jen 210 nových mrtvých. Celkem s covid-19 v Británii zemřelo již 32 692 lidí.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy