Hlavní obsah

Spojené státy zablokovaly výzvu OSN k nezávislému vyšetření pondělního násilí v Pásmu Gazy

Napětí s Pásmu Gazy.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Spojené státy zablokovaly společné prohlášení Rady bezpečnosti OSN vyzývající k nezávislému vyšetření pondělních událostí v Pásmu Gazy. Během protestů proti přesunu amerického velvyslanectví do Jeruzaléma zemřelo 58 Palestinců a dalších více než 2770 bylo zraněno.

Článek

Mezi členy Rady bezpečnosti OSN koloval v pondělí návrh společného prohlášení k násilí na hranici Izraele a Pásma Gazy, ve kterém byla obsažena i výzva k „nezávislému a transparentnímu“ vyšetření střetů. Podle diplomatických zdrojů agentur AFP a DPA ale přijetí tohoto prohlášení zablokovaly Spojené státy.

Rada bezpečnosti OSN by se v úterý měla na žádost Kuvajtu mimořádně sejít kvůli situaci, která nastala v souvislosti s pondělním přesunutím velvyslanectví Spojených států z Tel Avivu do Jeruzaléma. Vyslechnout by si RB měla mimo jiné koordinátora OSN pro izraelsko-palestinský mírový proces Nikolaje Mladenova.

Při střetech s izraelskými vojáky na hranici Pásma Gazy zahynulo podle palestinských úřadů v pondělí 58 Palestinců. Více než 2770 jich bylo zraněno, každý druhý zraněný utrpěl střelné poranění. Pondělí bylo dnem s největším počtem obětí od války mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a židovským státem v roce 2014.

Bílý dům v pondělí uvedl, že zodpovědnost za smrt více než pěti desítek lidí nese hnutí Hamás, které v Pásmu Gazy vládne. Podle mluvčího Raje Shaha proto není nutné vyzývat Izrael ke zdrženlivosti.

Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval. Izraelská vláda ale považuje Jeruzalém za nedělitelné hlavního město židovského státu.

Mezinárodní reakce se různí

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn odsoudil události na hranici Izraele s palestinským Pásmem Gazy, které označil za šokující násilí. Jak napsal v prohlášení na Twitteru, ti, kteří jsou za toto nehorázné porušování lidských práv zodpovědní, by měli být pohnaní před spravedlnost.

Použití síly proti demonstrantům z Pásma Gazy ze strany izraelských bezpečnostních složek odsoudil také francouzský prezident Emmanuel Macron. Podle prohlášení Elysejského paláce tak učinil v telefonickém rozhovoru s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem a jordánským králem Abdalláhem II. Macron rovněž zopakoval „nesouhlas Francie s rozhodnutím USA otevřít velvyslanectví v Jeruzalémě“.

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian vyzval Izraelce, aby „při použití síly, které musí být přiměřené, jednali s opatrností a zdrženlivostí“. „Je naléhavě potřeba znovu nastolit podmínky, které jsou nezbytné pro snahy o mírové řešení situace v regionu, který je poznamenán vysokým napětím,“ uvedl šéf francouzské diplomacie. „Francie vyzývá všechny aktéry, aby jednali zodpovědně a zabránili vzplanutí nového konfliktu,“ dodal.

Le Drian dnes v Londýně jednal se svým britským protějškem Borisem Johnsonem. Ten vyjádřil obrovskou lítost nad ztrátami životů. „Chápeme, že tam jsou někteří lidé, kteří násilí provokují. Ale na druhou stranu při použití ostré munice je třeba zachovat zdrženlivost,“ dodal Johnson.

Německá diplomacie vyzvala Izrael, aby používal ostré náboje jen jako krajní řešení. „Izrael má právo se bránit a zajistit hraniční plot proti násilnému vniknutí, je třeba ale dodržovat princip přiměřenosti,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí. „To znamená, že ostré náboje by měly být používány pouze v případě, když se ukáže, že jiné, slabší formy odstrašujících prostředků byly neúspěšné a určité hrozby přetrvávají,“ dodala.

„Očekáváme, že všichni budou jednat s maximální zdrženlivostí, aby se předešlo dalším ztrátám na životech,“ uvedla v prohlášení ministryně zahraničí EU Federica Mogheriniová. „Izrael musí respektovat právo na pokojný protest a princip přiměřenosti při používání síly. Hamás a ti, kteří demonstrace v Gaze pořádají, zase musí zajistit, aby zůstaly nenásilné a nesmí protestů zneužít pro jiný účel,“ dodala.

Podle Bílého domu je za smrt demonstrantů zodpovědné radikální palestinské hnutí Hamás. „Neexistuje žádné ospravedlnění pro bezohlednost a cynismus, který Hamás ukázal tím, že naléhá na lidi, aby se zapojili do násilností a vystavuje je tak hroznému riziku,“ citovala agentura Reuters nejmenovaný zdroj z Bílého domu, který si přál zůstat v anonymitě. „Jak řekl ministr zahraničí, Izrael má právo bránit se,“ dodal.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zásah Izraele proti demonstrantům z Pásma Gazy označil za „genocidu”. „Izrael je teroristický stát,“ uvedl prezident během návštěvy Londýna. „To, co Izrael dělá, je genocida. Odsuzuji toto humanitární drama, tuto genocidu,“ dodal a podle agentury DPA nařídil v Turecku třídenní smutek. Ankara dnes zároveň povolala ke konzultacím svého velvyslance ve Washingtonu. Spojené státy Erdogan označil za součást blízkovýchodního problému. „Roli zprostředkovatele v mírovém procesu na Blízkém východě ztratily,“ uvedl.

Mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin na Twitteru kroky Izraele už dříve odsoudil. Jak uvedl, jde o další zločin, který má židovský stát na svědomí. Kritizoval zároveň mezinárodního společenství, které „tváří v tvář systematickému barbarství“ mlčí.

Zabíjení palestinských demonstrantů odsoudilo i egyptské ministerstvo zahraničí. Varovalo před „negativním dopadem tak vážného vyhrocení situace na okupovaných palestinských územích“. Kuvajt v reakci na násilnosti žádá, aby situaci v úterý na mimořádném jednání řešila Rada bezpečnosti OSN.

Reklama

Doporučované