Hlavní obsah

Společnost Pomocné tlapky předala za 20 let 244 asistenčních psů

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Už 244 speciálně vycvičených asistenčních psů, šikovných psích pomocníků, vodicích a rezidenčních canisterapeutických psů předala za 20 let své činnosti nezisková organizace Pomocné tlapky ze Starého Plzence.

Článek

Každý pes je cvičen přesně na míru podle konkrétního postižení a potřeb klienta. Asistenční psy, kteří pomáhají postiženým či nemocným lidem a jejich rodinám po celé zemi, poskytují Pomocné tlapky do užívání zdarma. Činnost společnosti umožňují dary, příspěvky z nadací, veřejná sbírka, vlastní přednášková činnost a e-shop. Už 14 let Pomocné tlapky při svém turné podporuje skupina Čechomor.

„Naší specializací je výcvik psů pro děti s autismem (PAS) nebo ADHD, kde máme velmi dobré výsledky,“ řekla ředitelka Hana Pirnerová. Psi z Pomocných tlapek umí pomáhat také epileptikům. Díky speciálnímu výcviku dokážou pro svého pána v případě potřeby přivolat pomoc i přímo mu pomoci. „Pes zvládne ‚ošetření‘ pacienta po záchvatu - například otočení do stabilizované polohy, podání krabičky s léky či ručníku,“ řekla Pirnerová.

Pomocné tlapky cvičí asistenční psy, kteří částečně nahrazují službu osobních asistentů nebo rodinných příslušníků, a snižují tak závislost handicapovaných na této péči. Pomáhají zvýšit jejich samostatnost a sebevědomí, takže se mohou aktivně a plnohodnotně zapojit do běžného života. Asistenční pes, kterých Pomocné tlapky vycvičily a předaly 244, ovládá desítky povelů: otevře a zavře dveře, rozepne zip, sundá rukavice, ponožky, podá předměty z různých materiálů, přivolá pomoc, otevře pračku, vyndá prádlo, podá kolíčky na pověšení a podobně.

Šikovný psí společník je určen pro těžce tělesně postižené, kteří nejsou schopni plně komunikovat se psem. Přítomnost a asistence psa ale napomáhá rehabilitaci, rozvoji motoriky i mentálnímu rozvoji. Pes také asistuje dalšímu člověku při péči o takto postiženého klienta, například odnáší plenky, otvírá dveře matce, která nese těžké dítě a podobně. Těchto psů předaly Pomocné tlapky 96. „Každý pes je originálem, stejně tak, jak jsou originální naši klienti,“ řekla Pirnerová.

Pomocné tlapky o psy následně pečují při rekondičních setkáních, nabízejí poradenství od trenérů a procvičování povelové techniky po celou dobu služby psa. Organizace také vzdělává v péči o psa a zdravovědě, dodává dotované krmivo či zajišťuje veterinární servis.

Reklama

Doporučované