Hlavní obsah

Spolehlivost antigenních testů je až 95 %, ukazuje česká studie

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Studie proběhla v odběrových centrech Nemocnice Hořovice a Rehabilitační nemocnice Beroun. Zdravotníci ji provedli na vzorku 500 pacientů.

Článek

Studie, kterou realizovali v odběrových centrech Nemocnice Hořovice a Rehabilitační nemocnice Beroun, potvrdila vysokou účinnost antigenních testů. U osob v akutní fázi nákazy jsou testy schopny nákazu rozpoznat na více než 95 %.

„Rychlé a dostupné testování má potenciál stát se jedním ze základních pilířů boje proti pandemii. Pro naše nemocnice jsme hledali spolehlivou metodu, která by nám pomohla v klinickém rozhodování. Antigenní testování se pak ukazuje jako nákladově, časově efektivní a nyní i spolehlivé,“ řekl František Vlček, ředitel pro procesy a kvalitu zdravotnického holdingu AKESO, pod který spadají obě nemocnice.

Nemocnice provedly studii na vzorku 500 pacientů, kteří u nich v odběrových centrech v Hořovicích a Berouně přišli podstoupit PCR test na přítomnost koronaviru. U těchto lidí byly provedeny dva odběry. První byl odeslán právě na analýzu RT-PCR, což je momentálně standardní proces na všech testovacích místech v Česku. Druhý vzorek byl na místě prověřen antigenním testem od společnosti Beijing Wantai Biological.

Antigenní test následně prokázal vysokou spolehlivost u pozitivních případů s vysokou virovou náloží (95,45 %) i u obecné populace (91,04 %). Díky získaným výsledkům se autoři studie domnívají, že by se antigenní testy mohly začít běžně využívat ve zdravotnických zařízeních nebo také při testování větších skupin ve školách nebo firmách.

„PCR testování mělo a stále má v epidemii covidu-19 nezastupitelnou roli. Má však svá omezení v rychlosti a dostupnosti. Antigenní testy pro první určení pozitivity pacientů, a hlavně testování personálu, se ukázaly jako funkční řešení. Podle našeho názoru jsou antigenní cesty jasnou cestou v dalším boji proti pandemii. Rychlé, dostupné a levné testování se v mnoha zahraničních zemích osvědčilo jako velmi účinná alternativa plošných zákazů a omezení. Jinak řečeno, můžeme se krizí buď „prozákazovat“, nebo „protestovat“. Ta druhá alternativa má jistě menší dopady do ekonomiky, a hlavně do našich životů,“ dodává Vlček.

Nejhlavnějším rozdílem mezi antigenním testováním a PCR je rychlost zjištění výsledku. Antigenní test je schopen vzorek vyhodnotit během 20 minut. U PCR testů je to zhruba 4 až 6 hodin.

Některé nemocnice s odběrovými místy však potřebnou PCR testovací techniku nemají, a tak musí odebrané vzorky posílat do externích laboratoří, což čekací dobu ještě prodlužuje. „My (berounská a hořovická nemocnice, pozn. red.) po odeslání odebíraných vzorků čekáme obvykle minimálně 12 hodin, někdy i dva dny,“ uvedl Vlček.

V ideálním případě by zavedení používání antigenních testů ve zdravotnických zařízeních mohlo výrazně urychlit práci lékařů a epidemiologů. Data získaná ze studie však zatím ještě zůstávají předběžná a jsou stále důkladně analyzována.

Reklama

Související témata:

Doporučované