Hlavní obsah

Spolehlivý zdroj peněz vysychá. Ale Babiš si prosadí vyšší dividendu ČEZ, věří expert

Rozhovor o výsledcích ČEZ s analytikem Michalem Šnobrem.

 

Reklama

Čistý zisk společnosti postupně klesá od roku 2009, kdy dosáhl téměř dvaapadesáti miliard. Loni jen 14,6 miliardy.

Článek

Pro stát to byla jistota každoročního přísunu miliard korun do rozpočtu. Ale jak klesají největší polostátní energetické firmě ČEZ zisky, padá i výše dividendy.

Za loňský rok ČEZ navrhuje vyplatit 33 korun na jednu akcii, z nichž zhruba dvě třetiny drží stát prostřednictvím Ministerstva financí. Stát jako majoritní akcionář by měl při této výši dividendy dostat 12,4 miliardy korun.

Ministr Andrej Babiš stojí o to, aby energetická společnost vyplatila dividendu vyšší. V posledních čtyřech letech firma vyplácela 40 korun na akcii. „Myslím, že si to nakonec prosadí, ČEZ na to cashflow má," řekl Seznamu analytik Michal Šnobr. „Není důvod, proč by to tak nemělo být."

Záznam přenosu z tiskové konference ČEZ:

Skupině ČEZ meziročně klesl čistý zisk: Co stojí za propadem energetického gigantu?

Šéf ANO se nikdy netajil snahou získat v ČEZu větší vliv. „Skutečnost je taková, že obsazení dozorčí rady je výsledkem koaličních dohod a Ministerstvo financí nominuje do dozorčí rady pouze čtyři zástupce, tři zástupci jsou nominováni ČSSD, další je zde nominant KDU-ČSL a čtyři členové dozorčí rady jsou zástupci zaměstnanců, kteří jdou ve skutečnosti na ruku managementu,“ napsal Babiš před necelým půlrokem. Od té doby se situace nijak dramaticky nezměnila.

Od roku 2009 směrem dolů

ČEZ v úterý ráno zveřejnil loňské výsledky, čistý zisk klesl o 29 procent na 14,6 miliardy korun. Čistý zisk společnosti postupně klesá od roku 2009, kdy dosáhl téměř dvaapadesáti miliard.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš ráno uvedl, že i přes pokles výroby (levnější) elektřiny v jaderných elektrárnách se firmě podařilo v loňském roce navýšit o procento celkovou výrobu.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím Ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií.

Podívejte se ve videu nahoře na záznam z přenosu z konference ČEZ k jejím výsledkům.

Reklama

Doporučované