Hlavní obsah

Spolek Fiducia hledá umělce, kteří navrhnou hmyzí mobiliář

Foto: Greta Blumajerová

Ilustrační snímek.

Reklama

Veřejnou soutěž spolek vypíše ještě v únoru. Vybraní umělci pak navrhnou jak velké hmyzí domy, které budou rozmístěné na sedmi vybraných místech, tak i malé domky určené pro širokou veřejnost.

Článek

Malé domky si lidé mohou umístit na své balkony či zahrady. „Postupně se na sedmi místech Ostravy objeví sedm velkých hmyzích domků, navržených sedmi ostravskými umělci – architekty, designéry, sochaři a vizuálními tvůrci. Autoři budou vybráni odbornou porotou ve veřejné soutěži,“ řekla za organizátory Ilona Rozehnalová. Dodala, že kromě velkého hmyzího domku navrhnou i sedm prototypů malých hmyzích domků. Veřejnost si spolu s umělci jakožto lektory posléze vyrobí další stovky hmyzích příbytků na balkony či vlastní zahrady.

Podle organizátorů hmyzí domek nemusí mít jen obvyklou a tuctovou podobu, jakou známe z hobbymarketů. „Naopak se s ním dá pracovat jako se zajímavým artefaktem, který kromě užitkové a vzdělávací funkce naplní rovněž roli estetickou. I v České republice již bylo realizováno několik uměleckých verzí hmyzích domků,“ uvedla Rozehnalová.

Do soutěže se mohou přihlásit umělci pocházející z Ostravy či ti, kteří ve městě působí. Vítězní autoři vytvoří jednotlivé série Ostravského hmyzího mobiliáře. „Vznikne originální kolekce hmyzích domků, která bude pro zdejší veřejný prostor přidanou hodnotou. Kromě edukační funkce a role související se záchranou hmyzu přinesou hmyzí domky a na ně navázaná edukační kampaň i propagaci ostravských osobností současného umění, designu a architektury,“ doplnila Rozehnalová.

Reklama

Doporučované