Hlavní obsah

Spolutvůrce „lex Babiš" je ve vysoké politice jen šest let. Teď nahradí Dienstbiera

 

Reklama

Do vysoké politiky přivedla budoucího ministra pro lidská práva náhoda. Po šesti letech ve Sněmovně míří do vlády.

Článek

Pokud prezident Miloš Zeman jmenuje nového ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu podle návrhu premiéra Bohuslava Sobotky, pak se Jan Chvojka stane jedním z nejmladších ministrů současné vlády. V prosinci oslaví teprve šestatřicáté narozeniny.

Právník a poslanec ČSSD Jan Chvojka by měl ve funkci nahradit dosavadního ministra Jiřího Dienstbiera. Pokračuje tak ve své až raketové politické kariéře. Do sociální demokracie vstoupil teprve před devíti lety.

Chvojka se do vysoké politiky vrhl už šest let po dokončení vysoké školy. Mezitím podnikal například v oblasti realit nebo pracoval jako právník na odboru strategického rozvoje kraje a evropských fondů na pardubickém krajském úřadě.

Při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 byl Chvojka na kandidátce ČSSD v Pardubickém kraji v podstatě do počtu. Obsadil až 19. místo. Voliči ale tehdy záměrným kroužkováním kandidátů z posledních pozic způsobili, že se Chvojka z nevolitelného místa dostal nečekaně přece jen do poslaneckého křesla. S krátkou pauzou v roce 2013, kdy prezident Zeman Sněmovnu rozpustil, je poslancem dodnes. Dokonce je místopředseda poslaneckého klubu ČSSD.

Krajské volby mu vynesly dvě funkce

Zatímco na parlamentní úrovni se věnuje zejména přípravě nové legislativy - je členem ústavně právního výboru - angažuje se i v politice na regionální úrovni. Na podzim 2014 zasedl do městského zastupitelstva v Chrudimi. Letošní krajské volby ho v politické kariéře posunuly zase o kus dál, a to hned na dvou místech.

Chvojka byl totiž zvolen do Zastupitelstva Pardubického kraje. A teď mu výsledek voleb přihrál i ministerské křeslo. Výměnou šéfa rezortu zdravotnictví a právě i ministra pro lidská práva reaguje premiér a předseda sociálních demokratů Sobotka na výsledek krajských voleb. Prý tak chce demonstrovat dynamiku sociální demokracie.

Přestože si premiér od vládní rošády slibuje kompaktní vládu, zrovna Chvojka mu tento záměr nabourává. Celkem otevřeně se vyhraňuje proti ministrovi financí Andreji Babišovi. Právě Chvojka je totiž strůjcem úpravy zákona o střetu zájmů, kvůli kterému musí Babiš vymyslet, na koho přepíše vydavatelství MAFRA.

Reklama

Související témata:

Doporučované