Hlavní obsah

Spor o kvóty na migranty: Zablokují Česko a další země azylovou reformu?

Jak reformovat azyl v Unii. O tom v Duelu diskutovali Leo Luzar, poslanec KSČM, a Mikuláš Peksa, poslanec Pirátů. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Azylový systém EU pořád čeká na reformu. Ale ta drhne. K dalšímu kolu rozhovorů se dnes v Lucemburku scházejí unijní ministři vnitra, včetně českého ministra vnitra v demisi Lubomíra Metnara. Země Visegrádu - mezi nimi Česko - nechtějí povinně přijímat uprchlíky podle kvót. Za to jim hrozí sankce. Jižní státy jako Itálie a Řecko odmítají nést břemeno uprchlické krize samy. Kompromisní návrh, který předkládá Bulharsko, tak zřejmě spadne pod stůl. O tom, jak reformovat azyl v Unii, v Duelu diskutovali Leo Luzar, poslanec KSČM, a Mikuláš Peksa, poslanec Pirátů.

Článek

O tom, jak reformovat azyl v Unii, dnes v Duelu diskutovali Leo Luzar, poslanec KSČM, a Mikuláš Peksa, poslanec Pirátů.

S původním návrhem na reformu azylového systému přišla po migrační krizi na jaře 2016 Evropská komise. Bulharská verze počítá s přerozdělováním migrantů, ovšem jen v dobách krize. Žadatelé o azyl by se přerozdělovali do států EU, které jich zatím přijaly nejméně. Nově by se nemohli volně pohybovat po Schengenu, ale museli by zůstat tam, kde jim byl udělen azyl.

Členský stát může přidělené uprchlíky odmítnout. Ovšem za podmínky, že státu, jemuž vyřízení dané žádosti připadne místo něj, zaplatí za každého jednoho žadatele příspěvek ve výši 250 000 eur.

Některým českým politikům, zejména z SPD a KSČM, vadí, že by Česko přišlo o právo rozhodnout, komu poskytne azyl. Nově by žádosti posuzoval centrální unijní orgán EU s názvem Agentura Evropské unie pro azyl.

Reklama

Související témata:
Azylanti

Doporučované