Hlavní obsah

Spor ve vládě. Chovancova ochranka chytila agenta vojenské tajné služby. Jaký měl úkol, se bude vyšetřovat

Ministři ve sporu o akci tajných agentů: Martin Stropnický a Milan Chovanec.

 

Reklama

Ministři vnitra a obrany se přou o to, co dělal vojenský zpravodajec v blízkosti Milana Chovance. Podle zdrojů ze zpravodajské komunity jde o politickou hru.

Článek

Nedaleko vily Ministerstva vnitra, kterou občas využívá jako pražský azyl ministr Milan Chovanec, se před několika dny odehrála událost, z níž vznikl střet mezi ministry v koaliční vládě.

Chovancova ochranka tu zadržela muže, který si fotografoval okolí ministerského domu, a zjistila, že jde o příslušníka vojenské tajné služby, tedy Vojenského zpravodajství.

Zadržení zpravodajce, o němž Seznam informoval už v úterý v podvečer, odmítli ministři Chovanec a Stropnický zprvu komentovat, nyní je však už jasné, že se v popisu událostí rozcházejí.

Fotky Chovancovy vily

Podle zdrojů z Chovancova okolí připomínají fotografie, které muž na místě pořídil, snímky, jež slouží technikům před instalací sledovacích a odposlouchávacích zařízení. Na fotkách totiž bylo především okolí vily.

Reportér Seznam Zprávy Karel Hrubeš o kauze Chovanec vs. Stropnický.

Stropnický však něco takového popřel. „Spekulace o sledování ministra Chovance vojenskou rozvědkou jsou absurdní," uvedl s tím, že přesto nechá záležitost prověřit. „Inicioval jsem svolání stálé sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, aby tento médii prezentovaný ‚incident‘ vyšetřila," napsal v prohlášení pro veřejnost.

Sněmovní komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství ve středu potvrdila, že případ prověří. Předseda komise a poslanec Bohuslav Chalupa (ANO) podle agentury ČTK řekl, že jednání svolá pravděpodobně ve druhé polovině března.

Stropnický: Plnili jsme úkoly v Praze 6

Přiznal však, že Vojenské zpravodajství skutečně plnilo úkoly v Praze 6, tedy městské části, kde stojí Chovancova vila. Šlo prý o úkoly „vyplývající z jeho zákonné působnosti a mělo k tomu všechna potřebná povolení".

Stropnický dále uvedl, že zprávu o zadržení agenta Vojenského zpravodajství vnímá „jako snahu o mediální zviditelnění ministra Chovance před víkendovým sjezdem sociální demokracie".

„Nerad bych si myslel, že by snad on sám rozehrával takové hry z důvodů, o kterých by tušil jen on sám," řekl na adresu svého kolegy ve vládě.

Chovanec odpověděl na twitterovém účtu.

Zdroje Seznamu z bezpečnostní komunity případ komentovaly slovy, že „jde více o politiku než zpravodajskou hru“.

Reklama

Doporučované