Hlavní obsah

Sporná „sledovací“ novela o hygieně neskončí v koši. Ministerstvo ji upraví

Foto: vlada.cz

Hlavní hygienička Rážová předpokládá, že v předloze zůstane přechod na centrálně řízenou hygienickou službu.

Reklama

Kritizovaný návrh, který umožňuje zavírání obchodů bez souhlasu vlády nebo sledování lidí s nákazou, chce Ministerstvo zdravotnictví přepracovat.

Článek

Mezi vládními předpisy se dlouho neobjevil návrh, který by vyvolal tak ostrou kritiku opozice, veřejnosti, ale i různých státních úřadů. Ministerstvo zdravotnictví se však nevzdává a pokusí se jej předložit znovu v upraveném znění.

Novela zákona o ochraně veřejného zdraví měla v první řadě zrušit krajský systém hygienických služeb a zavést jeden celostátní úřad. Spíš než centralizací hygienické správy ale způsobila rozruch hlavně rozšířením pravomocí pro resort zdravotnictví během epidemií nebo povinným sledováním nakažených.

Zatímco nyní může obchody zavřít pouze vláda během nouzového stavu, podle změněného zákona by k tomu stačilo nařízení Ministerstva zdravotnictví či hygieniků. „Přilepená“ změna zákona o elektronických komunikacích zase zavazovala mobilní operátory, aby hygienikům povinně hlásili pohyb lidí s pozitivním testem podle jejich přístrojů.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný chtěl tyto změny co nejrychleji projednat ve vládě i v parlamentu, po zveřejnění návrhu na vládních stránkách ale z jeho plánu sešlo. Novela se vrátila aspoň do zkráceného připomínkového řízení, kde se dočkala až odsuzujících reakcí.

Blatného úředníci se nyní pokusí předlohu upravit tak, aby vyhověla zásadním připomínkám.

„Ministerstvo zdravotnictví po připomínkovém řízení návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví přepracuje a následně opět předloží k projednání vládě,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Legislativce na Ministerstvu zdravotnictví, kteří se v posledních dnech ocitli pod tlakem kvůli chybám v nařízeních omezujících pití nápojů, čeká nelehký úkol. Z vícero stran se totiž objevily požadavky na celkové přepracování novely.

„Úřad pro ochranu osobních údajů nepovažuje tento návrh zákona za způsobilý dalšího legislativního procesu a požaduje jeho zásadní dopracování,“ uvedl například úřad, který dbá na ochranu citlivých dat.

Stejný požadavek vzneslo také Ministerstvo vnitra. Právníci z Ministerstva práce a sociálních věcí zase zdůraznili, že novela obsahuje „řadu kontroverzních, sporných a nepřijatelných ustanovení“, a požadovali neomezené připomínkové řízení. Ministerstvo průmyslu a obchodu pro změnu požaduje úplně vyškrtnout celý paragraf, který zavádí zmíněné sledování přes mobily.

Ministr Blatný ještě před ukončením připomínek řekl, že se sporných pasáží v zákoně vzdá. Je tedy pravděpodobné, že v novele zůstane jen přechod na centrálně řízenou hygienu.

V tomto smyslu se už vyjádřila hlavní hygienička Jarmila Rážová. Zdůraznila, že proti centralizaci hygien taková kritika nebyla. „Díky ní by se mohly například efektivněji využívat některé prostředky, například z Evropské unie,“ uvedla Rážová pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované