Hlavní obsah

Novela umožní sledovat lidi přes mobil kvůli covidu. Blatný připouští změny

Foto: vlada.cz

Podle ministra zdravotnictví Blatného je kritika navrhovaných změn spíše nedorozuměním.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví narazilo s návrhem na rychlé projednání novely, která rozšiřuje jeho pravomoci při epidemiích. Novela nakonec projde připomínkami ještě před schůzí vlády a počítá se i s dalšími změnami.

Článek

Novela zákona, která vyvolala vlnu kritiky kvůli posílení pravomocí zdravotnických úředníků nebo sledování lidí přes jejich mobily, se téměř jistě upraví ještě před projednáním v parlamentu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu nabídl poslancům zdravotního výboru, aby si do příštího týdne připravili své dotazy a připomínky. Společně je pak proberou na schůzi výboru 9. prosince.

Už v pondělí se návrh novely vrátil do připomínkového řízení – přestože se ministr Blatný původně dohodl, že se projednávání předlohy omezí jen na schůzi vlády a potom se novela přesune do parlamentu ke schválení ve zrychleném režimu.

Připomínky k návrhu nemohou poslat všechny instituce, které jsou k tomu oprávněné. Vláda v pondělí odsouhlasila, že tuto možnost poskytne jen pětici ministerstev – obrany, spravedlnosti, financí, vnitra a zemědělství a také Úřadu na ochranu osobních údajů.

„Velmi bych se přimlouval za to, aby nedošlo k tomu, že by se úplně změnila hlavní linka toho zákona,“ zdůraznil Blatný po neformální schůzce s poslanci, na které jim představil návrhy zákonů ze svého resortu.

Ministr se znovu snažil vyvrátit podezření, že chtěl využít zrychleného schvalování k tichému prosazení kontroverzních návrhů, a kritiku označil na nedorozumění. Podle něj jde o „veliký vstřícný krok směrem k Poslanecké sněmovně“ a požadavkům politiků, aby se při rizikových situacích, jako je epidemie, nemusel vždy vyhlašovat nouzový stav.

„Nejedná se o žádného Velkého bratra, o nic, co by bylo prováděno proti vůli občanů,“ ujišťoval.

Rozhodnutí o zpětném zařazení novely do připomínkového řízení padlo podle Blatného hlavně kvůli nejasnostem o spolupráci hygieniků s armádou. „Zjistili jsme, že v případě, že je potřeba požádat o součinnost armádu, je potřeba to provázat ještě s některými dalšími zákony,“ dodal ministr.

„Nikdo nemá zájem bezdůvodně sledovat lidi"

Blatný věří, že o hlavních změnách v zákoně přesvědčí i premiéra Andreje Babiše. Ten pro středeční Právo naznačil, že by se mohla vypustit kritizovaná pasáž, podle níž by mobilní operátoři museli hygieně hlásit pohyb nakažených lidí. „Nikdo nemá zájem bezdůvodně sledovat lidi. Jestli to bude problém, tak se to dá pryč,“ řekl Babiš.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) zase ve středu potvrdil, že jeho úřad má k novele více připomínek. Za podrobnou analýzu se přimluvili odborníci na ochranu dat z Úřadu pro ochranu osobních údajů. „Jde o důležitý materiál, který musí být nejprve důkladně prostudován, především zda a jakým způsobem je odůvodněna potřebnost údajů či zda nehrozí jejich zneužití,“ napsal Seznam Zprávám mluvčí úřadu Tomáš Paták.

Novela by měla v první řadě zrušit krajské uspořádání hygienické služby a sjednotit je pod jeden centrální úřad. Výtky se ale týkaly hlavně dalších pasáží předlohy, které rozšiřují výčet mimořádných opatření při epidemiích. Ministerstvo by podle nich nově mohlo zavřít obchody a služby, nyní je to možné pouze rozhodnutím vlády během nouzového stavu. Kritiku vyvolal také již zmiňovaný návrh na zjišťování pohybu nakažených přes informace od mobilních operátorů.

Hlavní části zákona měly být podle původního návrhu účinné už od ledna příštího roku, poslední vývoj ale napovídá, že během prosince se zákon nestihne schválit v obou komorách parlamentu.

Z dostupných informací vyplývá, že se zákon zadrhl na Ministerstvu zdravotnictví i kvůli výměnám ministrů

Ministerstvo zdravotnictví chystalo předložit novelu ještě v srpnu pod bývalým šéfem Adamem Vojtěchem. Už tehdy také požádalo šéfku Legislativní rady vlády, ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, aby udělila výjimku a návrh se posunul bez připomínek rovnou na jednání vlády. S Vojtěchovým odchodem se ale příprava návrhu zpomalila.

Reklama

Doporučované